Начало » Новини » Страната
30.09.2018 г.

От Дунавска соя са готови да подпомагат с обучение фермерите у нас

Българските производители трябва да инвестират повече в обучението си, смята Матиас Крон
От Дунавска соя са готови да подпомагат с обучение фермерите у нас

От Асоциация „Дунавска соя” са готови да подпомогнат с ноу-хау и обучение българските фермери, които искат да отглеждат тази маслодайна култура. Това каза по време на специализирана конференция в Австрия нейният председател Матиас Крон. Страната ни според него също предлага много добри възможности за отглеждане на соя, но пазарът все още не е добре развит. „Основният проблем при вас, е че мнозина български  фермери започнаха да отглеждат соя без да използват правилните технологии и ноу-хау. Имаме вече разкрити бюра в Букурещ и Молдова, и с удоволствие можем да работим с производителите и да им помагаме с организирането  на обучения”, каза още Крон. Той препоръча на фермерите ни да инвестират повече в обучението си, а заедно с Румъния България може да се нареди сред топ производителите на соя в Европа. Друг проблем у нас е наличието на прекалено малки регионални купувачи на соя.

В Австрия отглеждат соя върху  70 хил. хектара, като 28% от произведената в страната соя е биологична. В сортовата листа са включени 70 сорта от маслодайната култура, а при средни добиви от 3 тона земеделските производители могат да печелят по 400 евро от хектар. В алпийската страна отчитат също голям интерес към нейната преработка, като има над 100 преработвателни предприятия, а инвестицията в преработвателни мощности според него когато става дума за малки производители е не повече от 20 хил. евро.

От Дунавска соя са готови да подпомагат с обучение фермерите у нас
12804
 

Последни материали
Виж
Нормативни промени
Таксата, която държавните предприятия ще внасят във фонда за инвестиции в горите за 2024 и 2025 г.
Увеличиха квотата на България за улов на калкан в Черно море
С над 33 % са се увеличили откритите площи с домати в страната
Християнски празници
На архангел Михаил се пекат обредни хлябове и се нарича за здраве
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини