Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.09.2018 г.

Свинете от Варненско може да се колят в съседни области, гласят нормативни промени

Предложения в законодателството
Свинете от Варненско може да се колят в съседни области, гласят нормативни промени

sinor

Здрави прасета от област с открито огнище на африканска чума по свинете при необходимост ще може да се колят и в съседни области, но само с разрешението на Българската агенция за безопасност на храните, която ще определи и точната кланица. Това гласят промени в наредбата за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете и за условията и реда за прилагането им, която е качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието и по която тече 14-дневен срок за обсъждане.

Промените имат технически характер и целят да бъде отстранен пропуск в разпоредбата от сега действащата наредба, определящи мерките, прилагани в десеткилометровата наблюдавана зона около констатирано огнище на заболяването.

С допълнението на текста се осигурява правилно транспониране на текста на директивата, който дава възможност прасета вотни от наблюдаваната зона при необходимост да могат да бъдат незабавно заклани в кланица извън защитната и наблюдаваната зона.

Поводът за тези изменения са исканията на големи индустриални свинеферми от Варненско, които прилагат стриктни мерки срещу вируса на чумата, да могат да колят прасетата си в кланици извън областта.

В мотивите към наредбата се припомня, че „с оглед усложнената епизоотична обстановка в съседна Румъния, констатираното на 31 август тази година огнище на болестта в България и високата опасност от разпространението й на територията на цялата страна, е необходимо спешно да се предприемат редица превантивни мерки, в това число и съответните нормативни промени“.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, за което няма лечение и ваксина. Предава се директно – чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно – чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на замърсени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти. Заразата се характеризира с висока смъртност при домашните и дивите свине.

Веднъж проникнала в дадена държава, болестта оказва значително негативно въздействие върху търговията, свиневъдството и ловното стопанство. Изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години, поради което превантивните дейности и готовността за ранно откриване и предприемане на спешни мерки са най-ефикасната мярка за борба със заболяването.

При липсата на ваксини или лечение на заболелите животни, единственият начин да се контролира и ограничи разпространението на заболяването в засегнатите територии е тотално унищожаване на заразените и контактните животни и прилагането на строги мерки за ограничаване на придвижването на свине или продукти, добити от тях.

Броят на огнищата в Румъния наближава 800, като епизоотията през последните седмици засегна бизнеса на румънските фермери, като са умъртвени хиляди животни. Фермерите предупредиха, че над 65 хил.прасета следва да бъдат пожертвани в цялата страна заради вируса, който е открит в окръзи като Сату Маре, Бихор, Констанца, Яломица, Браила, Калъраш и др. Според данни на Евростат през първите четири месеца на 2018 г. вносът на свинско месо е нараснал с 30% спрямо предходната година, достигайки 140 млн. евро през април. През 2017 г. румънците са консумирали свинско месо от внос на стойност 475 млн. евро.

Предвид факта, че основният процент от свинете в България е съсредоточен в индустриалните ферми, в случай на разпространение на заболяването, секторът ще претърпи огромни загуби. В 63 индустриални обекти в цялата страна се отглеждат общо 456 690 свине, което представлява 93 % от общия брой на тези животни в цялата страна. Загубите за свиневъдния бизнес (преки и косвени) в национален мащаб биха достигнали приблизително половин милиард лева, поясниха още от агроминистерството.

Свинете от Варненско може да се колят в съседни области, гласят нормативни промени
13165
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини