Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.09.2018 г.

Свинете от Варненско може да се колят в съседни области, гласят нормативни промени

Предложения в законодателството
Свинете от Варненско може да се колят в съседни области, гласят нормативни промени

sinor

Здрави прасета от област с открито огнище на африканска чума по свинете при необходимост ще може да се колят и в съседни области, но само с разрешението на Българската агенция за безопасност на храните, която ще определи и точната кланица. Това гласят промени в наредбата за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете и за условията и реда за прилагането им, която е качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието и по която тече 14-дневен срок за обсъждане.

Промените имат технически характер и целят да бъде отстранен пропуск в разпоредбата от сега действащата наредба, определящи мерките, прилагани в десеткилометровата наблюдавана зона около констатирано огнище на заболяването.

С допълнението на текста се осигурява правилно транспониране на текста на директивата, който дава възможност прасета вотни от наблюдаваната зона при необходимост да могат да бъдат незабавно заклани в кланица извън защитната и наблюдаваната зона.

Поводът за тези изменения са исканията на големи индустриални свинеферми от Варненско, които прилагат стриктни мерки срещу вируса на чумата, да могат да колят прасетата си в кланици извън областта.

В мотивите към наредбата се припомня, че „с оглед усложнената епизоотична обстановка в съседна Румъния, констатираното на 31 август тази година огнище на болестта в България и високата опасност от разпространението й на територията на цялата страна, е необходимо спешно да се предприемат редица превантивни мерки, в това число и съответните нормативни промени“.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, за което няма лечение и ваксина. Предава се директно – чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно – чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на замърсени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти. Заразата се характеризира с висока смъртност при домашните и дивите свине.

Веднъж проникнала в дадена държава, болестта оказва значително негативно въздействие върху търговията, свиневъдството и ловното стопанство. Изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години, поради което превантивните дейности и готовността за ранно откриване и предприемане на спешни мерки са най-ефикасната мярка за борба със заболяването.

При липсата на ваксини или лечение на заболелите животни, единственият начин да се контролира и ограничи разпространението на заболяването в засегнатите територии е тотално унищожаване на заразените и контактните животни и прилагането на строги мерки за ограничаване на придвижването на свине или продукти, добити от тях.

Броят на огнищата в Румъния наближава 800, като епизоотията през последните седмици засегна бизнеса на румънските фермери, като са умъртвени хиляди животни. Фермерите предупредиха, че над 65 хил.прасета следва да бъдат пожертвани в цялата страна заради вируса, който е открит в окръзи като Сату Маре, Бихор, Констанца, Яломица, Браила, Калъраш и др. Според данни на Евростат през първите четири месеца на 2018 г. вносът на свинско месо е нараснал с 30% спрямо предходната година, достигайки 140 млн. евро през април. През 2017 г. румънците са консумирали свинско месо от внос на стойност 475 млн. евро.

Предвид факта, че основният процент от свинете в България е съсредоточен в индустриалните ферми, в случай на разпространение на заболяването, секторът ще претърпи огромни загуби. В 63 индустриални обекти в цялата страна се отглеждат общо 456 690 свине, което представлява 93 % от общия брой на тези животни в цялата страна. Загубите за свиневъдния бизнес (преки и косвени) в национален мащаб биха достигнали приблизително половин милиард лева, поясниха още от агроминистерството.

Свинете от Варненско може да се колят в съседни области, гласят нормативни промени
13364
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Европейската прокуратура разследва измами за милиони от земеделските фондове в Румъния
За 10 години прасетата са намалели почти наполовина, фермите – с една четвърт
Спадът в поголовието от свине и броя на свинефермите в Германия продължава
Инвестиционните разходи ще стигнат 3,5 милиарда евро
Забраната на клетките за опрасване ще доведе до над 23 процента спад на производството
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини