Начало » Хоби земеделие » Цветарство
14.09.2018 г.

Ехинацея –аптечката на североамериканските индианци

Лекарствени растения
Ехинацея –аптечката на североамериканските индианци

Ехинацеята е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Нейната родина е Северна Америка. Цъфти от юли до октомври с приличащи на маргаритки бели, жълти,оранжеви, розови, червени и пурпурни цветове с ясно изразен конусовиден диск и висока декоративна стойност. На височина достига до 1-2 метра.

Като лечебно растение е била позната на североамериканските индианци от хилядолетия. След колонизацията е пренесена в Европа. Познати са девет вида, но само три от тях притежават лечебни свойства – най-популярна е пурпурната ехинацея (Echinacea Purpurea).

Отглеждане

Големи секрети при отглеждането на ехинацеята няма, но някои основни правила биха помогнали и на начинаещи любители на цветята да се справят бързо и лесно. Тя расте на всякаква почва (на силно песъчлива и кисела почва се развива по-лошо), непретенциозна, обича слънце, но в по-топлите региони се чувства добре и цъфти обилно и в полусянка, не се нуждае от постоянно овлажняване, издържа на не много продължително засушаване. Декоративните качества на ехинацеята заслужават отделно внимание – едрите тъмно зелени листа изглеждат прекрасно още в ранната фаза на развитие, а когато букет от стъбла, изправени като свещи, достатъчно високи и стройни, започнат да отварят цветове – растенията разкриват цялото си великолепие. Цветовете не губят декоративната си стойност даже при повяхване. Наред с красотата на самата ехинацея доставя радост и това, че като медоносно растение тя е посещавана от много пчелички и живописни пеперуди.

Ехинацеята понася еднакво добре наторяване с органични и минерални торове. Най-добри резултати се получават, когато органичните се внасят в зимния период, а минералното подхранване се прави в началото на пролетта – 2-3 пъти през две седмици и в периода на бутонизация.

Размножаване

Ехинацеята се размножава чрез семена и разсад или чрез разделяне на храстите.

Семената се засяват на дълбочина не по-голяма от 0,5 см и се покриват със стъкло или котейнерът се поставя в полиетиленов пакет при температура под 13 градуса. Поникват за около две седмици. Разсадът се изнася през май, когато има поне три добре развити листа и се засаждат на разстояние около 30 сантиметра.

При размножаване чрез деление на коренище е най-добре да се прави в началото на април.

Отглежданите в контейнери растения могат да се изнасят и засаждат на открито по всяко време.

Болести

Ехинацеята е растение, което не боледува при правилни грижи. При много дъждовно лято може да се разболее от брашнеста мана или сиво гниене. При първи признаци е необходимо растенията да се обработят с био фунгициди.

Лечебни свойства

За лечебни цели се използват стъблата, цветовете и корените на ехинацеята.

Индианските племена са познавали много добре лечебните свойства на растението. Използвали са го за лечение на различни заболявания – от кашлица и хрема, до укрепване на имунната система и предпазване от инфекции,а също за противодействие при ухапване от змии. Именно затова е наречено подвижната аптечка на индианците.

В съвременната медицина е известно, че растението действа добре при кашлица, хрема и главоболие, като имуностимулатор, прилага се успешно за лечение на рани, херпеси, възпаления, изгаряния, уринарни и респираторни инфекции.

Ехинакозидът , който се съдържа в растението притежава силен антибиотичен ефект. В състава на тъканите си ехинацеята съдържа и други интересни за науката, но слабо проучени вещества – ехинацен, ехинолон, ехинацин В, ехинацеид.

Прилага се като тинктура, чай и таблетки.

 

Ехинацея –аптечката на североамериканските индианци
41776
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини