Голяма е вероятността африканската чума по свинете, появила се миналата седмица в провадийското село Тутраканци, да е пренесена с фураж, доставен от Румъния. Като държава членка на Европейския съюз този тип товари не подлежат на извънреден контрол и е ако фуражът е придружен с всички законово установени документи, няма как той да бъде засечен за наличие на вируса. Тази информация беше обявена от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, който в интервю за БНТ разясни защо бяха взети предпазните мерки срещу тази опасна болест.
Като разясни подробно възможностите за пренасяне на заразата с фуражи или храни от свински произход, шефът на агенцията припомни, че вирусът може да се съхрани до 2-3 месеца в храните и да се предаде на животните.
До този момент ветеринарните власти са унищожили всичките 83 прасета в село Тутраканци плюс няколко глигана. Днес започват да се взимат проби и от стадата в съседното село Бозвелийско, като анализите от него се очакват до няколко дни, посочи и шефът да дирекция „Здравеопазване на животните“ в БАБХ Георги Чобанов в интервю за БНР.
Фактът, че огнището се е появило във вътрешността на страната, е индикация за пренасяне на вируса чрез хора или заразени фуражи. По същия начин бяха пренесени нодуларният дерматит от гърция преди години, а също и чумата по овцете и козите от Турция.
Експертът още веднъж посъветва стопаните от Северна България превантивно да заколят гледаните от тях животни още сега, тъй като е възможно да се появят нови огнища. „Единственият начин вирусът да не се пренесе е месото да бъде термично обработено“, посочи още Чобанов.
По отношение на вторите проби за чума по дребните преживни животни в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско, които бяха взети допълнително, Чобанов съобщи, че резултатите са тревожни, тъй като имало съмнения за наличие на вирус в някои от тях. Осемте хиляди проби бяха изследвани и първите резултати приключиха в края ан миналата седмица. Сега предстоят повторни анализи и изследвания.