Начало » Новини » Страната
26.08.2018 г.

Ново изследване опровергава позитивния ефект от минималната консумация на алкохол

Дневна консумация от 20 грама алкохол повишава до 7% риска от заболявания
Ново изследване опровергава позитивния ефект от минималната консумация на алкохол

Според учени от Сиатъл дори минималната употреба на алкохол носи рискове за здравето, информира proplanta.de. „По-ранните изследвания показваха, че при определени условия, минималната консумация на алкохол може да е полезна за човешкия организъм, но ние доказахме, че в комбинация с комплексни рискове, всеки  алкохол носи опасност за здравето”, казва Макс Гризуолд от университета „Джордж Вашингтон” в Сиатъл.

Заедно с Емануела Гакиду той е оценил 694 изследвания за алкохола, и 592 изследвания за рисковете за здравето, базирани на употребата на алкохола. Публикуваните в специализираното издание “the Lancet”данни обхващат население на възраст между 15 и 95 години от 195 страни.  Във връзка с това са били установени 2,8 случаи на смърт след употреба на алкохол. Причините за смъртността били различни за отделните възрастови групи. Например ако за хората между 15 и 49 години, сред най-честите причини били болести като туберкулозата, то за хората над 40 години, най-честата причина се оказали ракови заболявания, причина за които била консумацията на алкохол. 2,2% от смъртните случаи породени от консумация на алкохол се падат на жените, а 6,4% на мъжете. Различия се наблюдават и в средната консумация на алкохол.  В Германия например мъжете консумират средно по 40 грама алкохол дневно, докато жените- 20,9 грама. Най-голяма средна консумация на алкохол в света сред мъжете, учените са установили за руснаците (82 грама) и за португалците и жителите на Люксембург- по 72 грама средно на ден. Най-много алкохол  средно на ден пият украинките 42 грама и андорките- 34 грама. На подчертаваните в редица изследвания позитивни страни на алкохола основно за диабетиците и хората с болести на коронарните съдове, учените противопоставят негативните последици за човешкото здраве,

„Особено силна е връзката между консумацията на алкохол и раковите заболявания, както и различни инфекциозни болести”, казва Гризуолд. Според него ако човек изпие само 10 грама алкохол за деня ще увеличи с 0,5% риска от заболявания свързани с алкохола. При дневна консумация от 20 грама, рискът се повишава до 7%.

Емануела гакиду е убедена, че трябва да се преосмисли политиката на консумация на алкохол и здравните програми навред по света, като се съобразят с още повече препоръки за отказ от пиенето на алкохол. Робин Бъртън и Ник Шарън от King's College London определят изследването на американските си колеги като най-мащабното проучване за влиянието на алкохола в световен мащаб.

Ново изследване опровергава позитивния ефект от минималната консумация на алкохол
3901

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Селскостопанска академия
Учени от институтите Марица и Н. Пушкаров на визита в Китай
Решения на Министерския съвет
Томислав Дончев: През 2019 г. ще бъдат финансирани 53 процедури за набиране на проекти за 1,150 млрд. лeва
Браншът срещу лобитата в петролния бизнес
Костадинов: С новата наредба за горивата икономическото министерство ще изкара фермерите на бунт
Подгответе трактора и комбайна за новия сезон
Възползвайте се от програмата Expert Check на John Deere сега
Предстоящо
На 13 ноември ще бъде излъчен агробизнесменът за 2018 г.
Инфлацията в Русия зависи от цените на доматите и краставиците
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам