Начало » Новини » Страната
26.08.2018 г.

Ново изследване опровергава позитивния ефект от минималната консумация на алкохол

Дневна консумация от 20 грама алкохол повишава до 7% риска от заболявания
Ново изследване опровергава позитивния ефект от минималната консумация на алкохол

Според учени от Сиатъл дори минималната употреба на алкохол носи рискове за здравето, информира proplanta.de. „По-ранните изследвания показваха, че при определени условия, минималната консумация на алкохол може да е полезна за човешкия организъм, но ние доказахме, че в комбинация с комплексни рискове, всеки  алкохол носи опасност за здравето”, казва Макс Гризуолд от университета „Джордж Вашингтон” в Сиатъл.

Заедно с Емануела Гакиду той е оценил 694 изследвания за алкохола, и 592 изследвания за рисковете за здравето, базирани на употребата на алкохола. Публикуваните в специализираното издание “the Lancet”данни обхващат население на възраст между 15 и 95 години от 195 страни.  Във връзка с това са били установени 2,8 случаи на смърт след употреба на алкохол. Причините за смъртността били различни за отделните възрастови групи. Например ако за хората между 15 и 49 години, сред най-честите причини били болести като туберкулозата, то за хората над 40 години, най-честата причина се оказали ракови заболявания, причина за които била консумацията на алкохол. 2,2% от смъртните случаи породени от консумация на алкохол се падат на жените, а 6,4% на мъжете. Различия се наблюдават и в средната консумация на алкохол.  В Германия например мъжете консумират средно по 40 грама алкохол дневно, докато жените- 20,9 грама. Най-голяма средна консумация на алкохол в света сред мъжете, учените са установили за руснаците (82 грама) и за португалците и жителите на Люксембург- по 72 грама средно на ден. Най-много алкохол  средно на ден пият украинките 42 грама и андорките- 34 грама. На подчертаваните в редица изследвания позитивни страни на алкохола основно за диабетиците и хората с болести на коронарните съдове, учените противопоставят негативните последици за човешкото здраве,

„Особено силна е връзката между консумацията на алкохол и раковите заболявания, както и различни инфекциозни болести”, казва Гризуолд. Според него ако човек изпие само 10 грама алкохол за деня ще увеличи с 0,5% риска от заболявания свързани с алкохола. При дневна консумация от 20 грама, рискът се повишава до 7%.

Емануела гакиду е убедена, че трябва да се преосмисли политиката на консумация на алкохол и здравните програми навред по света, като се съобразят с още повече препоръки за отказ от пиенето на алкохол. Робин Бъртън и Ник Шарън от King's College London определят изследването на американските си колеги като най-мащабното проучване за влиянието на алкохола в световен мащаб.

Ново изследване опровергава позитивния ефект от минималната консумация на алкохол
10032
 

Последни материали
Виж
Всички вече залагат надеждите си само на слънчогледа
Унгарските пчелари не успяха да съберат почти никакъв акациев мед
В традиционната специализирана операция при прибирането на реколтата
Полиция и жандармерия ще пазят малкото оцелели череши в Кюстендилско
Производството също се свива, а положението е най-зле в основни региони
В Испания овчето мляко поевтиня с над 20 на сто през април на годишна база
Първоначалните добиви са добри, но за пролетните култури не достига влага
Жътвата на пшеницата в Монтанско беше открита с ритуал край Вълчедръм
Седмичен обзор на ССБ - пшеница се продаде в голямо количество
Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини