Начало » Новини » Коментари
17.08.2018 г.

Съюзът на градинарите настоява за нисколихвени кредити за сектора от 2018 г.

Заради сушата Еврокомисията реши директните плащания да бъдат преведени от 15 октомври
Съюзът на градинарите настоява за нисколихвени кредити за сектора от 2018 г.

sinor

Заради унищожителната суша в Западна Европа и огромните загуби за фермерите Европейската комисия ЕК предложи пакет от мерки, които всяка държава-членка би могла да приложи като компенсации за сектора. Едно от важните решения е вместо през декември държавите членки, засегнати от сушата, да започнат превеждането на директните плащания за 2018 г. още от средата на октомври - и то в доста голям процент от дължимите суми.

За първи път стопаните биха могли още през есента да получат до 70% от своите преки плащания, което е с 50 на сто повече от досега прилаганите преференции. Още по-високи са плащанията за агроекология и биоземеделие, които са в обхвата на програмите за селските райони. Още в средата на октомври фермерите могат да получат до 85% от полагаемите им плащания, което е със 75 на сто над досега прилаганите помощи.

Извън тази възможност може да се приложат дерогации от специфичните изисквания за екологосъобразност като например диверсификацията на земеделските култури и правилата за екологично фокусиране върху угар, за да се даде възможност тази земя да бъде използвана за производството на фуражи.

Комисията обмисля приемането на по-нататъшни дерогации за екологизиране – като например зелена покривка - за да се даде възможност на фермерите да имат по-голяма гъвкавост при производството на фуражи и да приспособят необходимостта от своевременно засяване на зимни култури.

Комисията е в контакт с всички държави-членки, като получава актуална информация за въздействието на пролетната и лятна суша върху посевите. Информацията, която се изисква до 31 август от държавите, ще бъде използвана за оценка на адекватността и целесъобразността за прилагане на допълнителни мерки, които биха могат да се считат за подходящи, поясниха още от пресценътра на ЕК.

Въпреки че България не беше засегната от сушата, заради обилните пролетни дъждове годината се оказа пагубна за производството на плодове и зеленчуци. В тази връзка страната ни би могла да приложи компенсаторни механизми, които да бъдат одобрени от ЕК, посочиха за Синор.БГ експерти от министерството на земеделието.

С писмо до министерството на земеделието от Съюза на градинарите и други от сектора ще поискат от следващата година браншът да има право да получава нисколихвени кредити подобно на кредитите, отпускани за семена, за картофи и др., съобщи за Синор.БГ изпълнителният директор на съюза Мариана Милтенова.

Заради дъждовете тази година голяма част от стъблата на зеленчуците полягат, затова и реколтата от домати ще бъде доста под очакванията. Предложението ще бъде обсъдено с останалите организации и депозирано в министерството, така че да започне процедура по одобрение на тази държавна помощ.

Ще припомним възможностите, които сегашното законодателство на ОСП дава по отношение на развитието на селските райони по отношение на управление на риска, ако са предвидени в техните съществуващи програми за развитие на селските райони.

Възможностите включват финансови вноски за премии за застраховка "Растения, животни и растения", финансови вноски във взаимните фондове за плащане на финансова компенсация на засегнатите земеделски производители, общ инструмент за стабилизиране на доходите на земеделските стопани чрез компенсиране на загубите на доходи над 30% от средния годишен доход на земеделския стопанин, инструмент за секторен стабилизиране на доходите, който компенсира загубите на специфични за сектора доходи над 20% от средния годишен доход на земеделския стопанин.

Държавите-членки имат възможността да променят веднъж годишно своята програма за развитие на селските райони, за да включат посочените по-горе мерки. Дали българското министерство ще въведат подобни мерки, засега от ведомството липсва информация.

Съюзът на градинарите настоява за нисколихвени кредити за сектора от 2018 г.
23414
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини