Начало » Новини » Страната
20.04.2018 г.

И ученици с кравите на дядо могат да кандидатстват по мярка 6.1

Ако кандидатът не притежава в момента изискваната професионална квалификация, той може да бъде одобрен и при условие
И ученици с кравите на дядо могат да кандидатстват по мярка 6.1

Ученици, които са навършили 18 г. към момента на подаване на проектите, могат да кандидатстват по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”. Ако кандидатът  не притежава в момента изискваната професионална квалификация, той може да бъде одобрен и при условие, че това изискване бъде изпълнено в срок до 36 месеца от сключване на административния договор, но не по-късно от избраната дата за проверка на бизнес плана. Това е част от електронната кореспонденция „въпроси-отговори” между кандидат-бенефициенти и министерската администрация по мярка 6.1 пише в синтезиран анализ agroplovdiv.bg.

В сайта на земеделското министерство вече са зададени над сто въпроса посочват от agroplovdiv.bg, на които е отговорено  Част от питанията са на очевидни ентусиасти и звучат горе-долу така: „Здравейте! Никога не съм кандидатствал, а тази мярка ми се вижда интересна. Кажете нещо повече за нея!” В тези случаи отговорите на министерството насочват към офисите на Националната служба за съвети в земеделието и към публикуваните насоки за кандидатстване по мярката.

Някои от кандидатите питат дали е допустимо родителите да прехвърлят земя с трайни насаждения на името на наследника или дали би било проблем ако дядото подари крави на внука, така че той да може да участва по мярката. Неизменният отговор на земеделското министерство е: Улесняване на първоначалното навлизане в сектора на селското стопанство и по-специално смяната на поколенията в селскостопанския сектор е приоритетна област на подпомагане по подмярка 6.1  „Стартова помощ за млади земеделски стопани”

Не може проектното предложение по мярка 6.1 да бъде подадено с квалифициран електронен подпис (КЕП) на друго лице, дори и то да е упълномощено пред нотариус да представлява кандидата. Това се посочва в отговор на друг въпрос. Ако кандидатът има КЕП като физическо лице, но участва в мярката с фирмата си (или обратно) трябва да си извади друг КЕП, тъй като условията изискват подписа да е на лицето, което кандидатства, било то физическо или юридическо, се казва в друг отговор.

Младият фермер, който се надява на финансиране по мярката, може да работи на трудов договор с 8-часов работен ден към друго юридическо лице. Това не е проблем и никъде в наредбата не се поставя ограничение кандидатът да се труди само в собственото си стопанство, обясняват от МЗХГ.

В случай, че стопанството на младия фермер е с по-нисък стандартен производствен обем  от 8 000 евро, но той има сериозното намерение да засади през ноември т.г. нова градина или да закупи допълнително животни, плановете му не се вземат под внимание. Експертите в аграрното министерство обясняват, че - при изчисляване на икономическия размер на стопанството през текущата стопанска година не се допуска включване на животни с намерение за придобиване, включване на трайни насаждения с намерение за засаждане с вкоренен по картонажен метод материал, както и включване на ягоди с намерение за засаждане.

„Ако съм заложила в бизнес плана, че ще увелича стопанството си с 5000 евро СПО, а го увелича с 6000 евро СПО, ще имам ли санции” - пита друг кандидат. Отговорът е следният: -Бенефициентът е длъжен да поддържа икономическия размер на стопанството, измерен в СПО, за който е бил одобрен, както и увеличението на икономическия размер на стопанството ( който не може да бъде по-малък от 4000 евро СПО) към датата на подаване на искането за второ плащане, измерен в СПО, считано от периода на подаване на искането на второ плащане до изтичане на пет години от датата на сключване на административния договор. В описаният от Вас конкретен случай, не следва да бъде наложена финансова корекция”

 Декларациите към проекта трябва да бъдат подписани на същата дата, на която той се подава чрез ИСУН 2020, се посочва в отговор на друг въпрос.  

 Мярка 6.1 бе отворена на 15 март с бюджет от 22 млн. евро. 880 кандидати ще имат шанс да получат финансиране в размер на 25 хил. евро. Крайната дата за участие е 14 юни. Въпроси могат да се задават до 3 седмици преди затваряне на мярката.

И ученици с кравите на дядо могат да кандидатстват по мярка 6.1
13471
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Важно!
Със 70 млн. лева е увеличен бюджетът по подмярка 4.1, ще бъдат одобрени проекти с 35 точки
Договорени са нови 11 проекта на стойност 5,8 млн. лв. в областта на иновациите
Предложения по проекта на заповед се приемат до 2 ноември
Готвят увеличение със 70 милиона лева на бюджета по подмярка за инвестиции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини