Начало » Новини » Коментари
18.04.2018 г.

Лекари, зъболекари и аптекари в селата ще бъдат с предимство за неземеделските дейности по ПРСР

Елана Инвестмънт
Лекари, зъболекари и аптекари в селата ще бъдат с предимство за неземеделските дейности по ПРСР

sinor

По индикативната годишна програма на ПРСР дългоочакваната подмярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности” се очаква да отвори за прием този месец и да продължи до юни 2018 г., припомниха експерти от „Елана Инвестмънт“. Тази подмярка е много популярна, защото е предназначена за най-широк кръг от потенциални бенефициенти. Тя е насочена не само към земеделски производители, но и към всякакви микропредприятия, както и към занаятчии.

Голямо разнообразие има и в допустимите инвестиции, които изрично не трябва да са свързани със земеделски дейности.  Но това дава възможност на всякакви малки бизнеси в селски райони да могат да се възползват, за да инвестират чрез безвъзмездна помощ.

Какво е новото по тази подмярка

Общият бюджет по мярката е 100 млн. евро. Той ще бъде разпределен в четири направления, като първоначално се очаква да се обяви кандидатстване за производство на неземеделски продукти, за развитие на услуги във всички сектори в селски район и за занаяти. Направлението, свързано с развитие на туризъм, евентуално ще бъде обявено по-нататък през годината. 

Субсидията по мярка 6.4. вече достига до праг 50% от общата стойност на инвестицията и не може да надвиши 200 000 евро.

Критериите за оценка предвиждат предимства за някои проекти, като за първи път голяма преднина ще имат кандидатите, които са с лекарски и зъболекарски кабинети; търговия на дребно с лекарства и други фармацевтични стоки; техническо обслужване и ремонт на автомобили; спортни дейности; социални грижи с  настаняване на възрастни лица; дневни грижи за малки деца; дейности по охрана и разследване.

Микропредприятията, които ще имат повече точки, са тези с  поне 3 години история, в която са показали минимум 15 000 лв. приходи и имат поне 3 души персонал, за всяка година.

Кой може да кандидатства

Микропредприятията в селските райони може да са регистрирани както като юридически лица, така и като еднолични търговци.  Микро предприятието има максимум 9 души персонал. Земеделските производители трябва да имат стандартен производствен обем от минимум 8 000 евро. Занаятчиите трябва да са регистрирани по Закона за занаятите.

За какво може да се кандидатства

Обхватът на инвестициите в неземеделски дейности е много широк.  Това включва изгражданe, придобиване или подобрения на сгради; закупуване на всякакъв вид оборудване свързано с дейността; придобиване и създаване на софтуер и придобиване на патенти лицензи, авторски права и марки; предварителни разходи по хонорари за архитекти, инженери и консултанти.

Как изглежда печелившият кандидат

Ако се опитаме да оформим профил на печелившия кандидат на база постигане на най-висок брой точки при класирането, в съответствие с критериите, публикувани от проведения Комитет за наблюдение по ПРСР, то той ще представлява микропредприятие, което е производител в селска община, където трябва да се намира и цялата му дейност с история от минимум 3 приключени финансови години;  фирмата трябва да има минимум 3 души служители и приходи от над 15 000 лв. годишно; инвестиционният проект трябва да съответства поне на част от дейността на микропредприятието, което се доказва чрез наличие на някакви приходи от тази дейност през 2017 г.;  инвестицията да е най-много 10 пъти по-голяма от средната печалба за 2015, 2016 и 2017 г. 

Най-много точки носи наемането на хора на трудов договор, което се „възнаграждава“ с по 3 точки на нает човек. На практика, най-високо в класирането ще влезе проект, в който се поема ангажимент за наемане на 10 души за изпълнението му, които ще бъдат държани на трудов договор поне в продължение на 3 години след получаване на субсидията. 

Съвети за подготовка на проект

Несъмнено интересът към този единствен прием по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ ще бъде много голям.  Така че на първи етап е важно бенефициентът да прецени шансовете за успех на проектната си идея и след това да пристъпи към подготовка на инвестиционен проект.  

Това може да стане чрез изчисление на възможните точки по зададените критерии.  Консултанти предлагат тази услуга безплатно, за да не се налага да се инвестират средства и усилия, когато предварително може да се прецени шанса за класиране.

Друго нещо, което трябва да имат предвид кандидатите, е че от 2018 г. по ПРСР се кандидатства електронно в системата ИСУН. Там може да се следи всичко, свързано с развитието по проекта впоследствие.  Тази новост улеснява кандидатите, защото вече не е необходимо да се чака на опашки с класьори във фонд „Земеделие“ в последния ден.  Програмата позволява, след създаване на профил, да се попълва информация на части. Тези, които не са ползвали ИСУН, трябва да знаят, че е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП) на представляващия фирмата.

Съветите са на Николай Симеонов, експерт „Европейски програми“ в „ЕЛАНА Инвестмънт“

Лекари, зъболекари и аптекари в селата ще бъдат с предимство за неземеделските дейности по ПРСР
28041
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Вече две седмици
Прекратени договори на регистрирани ветеринарни лекари засегнаха десетки животновъдни обекти
18,7 млн. лева са изплатени за имунопрофилактика на животните през 2023 г.
ДФЗ преведе над 10,4 млн. лева на ветеринарните лекари
За първите 5 месеца на 2022 година
ДФЗ утвърди над 9 милиона лева за ветеринарите за имунопрофилактика
Обединенията започват
Ветеринарната гилдия се обединява в национална камара
На 14 декември
Честит празник на ветеринарните лекари и специалисти!
Фонд „Земеделие”
Преведени са над 7 млн. лв. за имунопрофилактика на животните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини