Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.03.2018 г.

Стабилен ръст от 15 на сто се очаква в износа на царевица през 2018 г.

Агростатистика
Стабилен ръст от 15 на сто се очаква в износа на царевица през 2018 г.

sinor

От няколко години търсенето на царевица за преработка в нишесте и за биогаз расте и това определя увеличаването на площите с тази зърнена култура. По прогнози на министерството на земеделието през пазарната 2017/18 година общото потребление на царевица (семена, индустриална употреба, фураж и износ) се прогнозира да възлезе на 2 770 хил. тона, което е  с 15% над нивото от предходната година. Според експерти този ръст се дължи по-големия износ, тъй като в европейски и световен мащаб търсенето на царевица върви нагоре.

Интересното е, че и в България през последните години се направиха инвестиции в нови мощности за преработка на царевица за нишесте, в резултат на което това производство може да нарасне между два и три пъти през следващите години, се посочва в годишния анализ на агростатистиката на министерството на земеделието за производството на царевица и слънчоглед.

По експертна оценка потреблението на царевица за храна и индустриална преработка се е увеличило от около 450 хил. тона през 2014/15 година до 700 - 800 хил. тона през 2016/17 година. На тази база прогнозите са за продължаващ ръст в потреблението, което през тази стопанска година е възможно да достигне до около 900 хил. тона. От тях 500 - 600 хил. тона ще отидат за нишесте и различни хранителни продукти на базата на царевица, а останалите – за биогаз.

По прогнозни данни на отдел „Агростатистика“ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от края на декември 2017 г. производството на царевица от реколта ‘2017 възлиза на близо 2,5 млн. тона. Това е с 10,1% повече спрямо предходната година и се дължи не само от увеличените с 3,2% площи, достигнали до 4 200 хил. дка, но и на ръста в средния добив – с 6%, до 580 кг/дка.

През 2017 г. се наблюдава известно възстановяване на площите с царевица след отчетения спад от около 18% през 2016 г., свързан главно с пренасочване на част от производителите към отглеждане на силно търсената за износ пшеница.

Началните стокови наличности от царевица, с които стартира маркетинговата 2017/18 година, се оценяват на около 571 хил. тона. Количеството е със 175 хил. тона или 44% повече спрямо година по-рано поради същевременно намаление на износа и увеличение на вноса през изминалия сезон 2016/17. Натрупването на сравнително високи преходни запаси може да се обясни с подготовка за увеличение на преработката на царевица в страната предвид отпадане на ограниченията за производство на изоглюкоза (подсладител, базиран на нишесте) в ЕС от началото на октомври 2017 г.

Общото предлагане на царевица през настоящата 2017/18 пазарна година се предвижда да нарасне с около 3% на годишна база, достигайки до 3 071 хил. тона. За сметка на увеличението и на производството и на началните наличности, вносът се очаква да намалее съществено спрямо необичайно високото ниво, отчетено през сезон 2016/17.

Стабилен ръст от 15 на сто се очаква в износа на царевица през 2018 г.
17072
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини