Начало » Новини » Интервю
16.03.2018 г.

„Панамин“ дава точна рецепта за добро здраве на млечните крави след отелването им

Търсенето на продуктите на австрийската компания расте
„Панамин“ дава точна рецепта за добро здраве на млечните крави след отелването им

sinor

За по-малко от две години австрийската компания „Панамин“ успя да привлече вниманието на родните фермери със своите иновативни продукти, създадени от висококачествени вулканични скали, добити в Австрия. На тази основа компанията има разработени три продукта – един за растениевъдството и два за животновъдството. Всички те са приложими както в конвенционалното, така и в биологичното производство.

На изложението АГРА 2018 в Пловдив компанията представи своите продукти за животновъдството - „Панамин Анимал“ и „Панамин Анимал Детокс“ - изключително полезни добавки към фуражите, богати на съставките необходими за предпазване на животните от болести и за възстановяването им, особено на млечните крави след стреса от раждането.

„Панамин Анимал“ е универсална формула с микро- и макроелементи, които могат да заменят голяма част от примексите във фуражите. Съдържа калций, магнезий и фосфор, осигурени от фино стритите вулканични скали, получени чрез иновативен метод на разпадане на частиците до нанониво, посочи за Синор.БГ Ангел Кинанов, управител на „Панамин“ за България .

Вторият продукт „Панамин Анимал Детокс“ е изцяло на основата на зеолит и е изключително полезен при възстановяването на млечните крави след отелването им, когато организмът на животните е под най-силен стрес. „Обикновено след раждането фермерите хранят кравите с високопротеинови фуражи, за да ускорят млеконадоя, но това може да увреди черния им дроб заради амонячния азот, отделящ се при усвояването на протеина“, обясни още Кинанов.

Решението на тези проблеми експертите виждат в двата продукта „Панамин Анимал“ и „Панамин Анимал Детокс“, тъй като техните съставки се свързват с амонячния азот, извеждат го от организма, пречистват черния дроб и по този начин животното е здраво и по-лесно преодолява стреса. „Едновременно с това продуктите в максимална степен увеличават млеконадоя и метаболизират най-скъпите добавки във фуражите – високопротеиновите и енергийни храни“, обясни Кинанов и допълни, че иконимическият ефект за фермерите е безспорен, защото освен че увеличават млеконадоя, стопаните намаляват и разходите си за фураж.

Ползите в цифри

„От досегашната практика на фермери в Старозагорско се видя, че при „Панамин Анимал“ средно на ден млеконадоят е увеличен с 3,6 литра на животно. А при „Панамин Анимал Детокс“ увеличението е с 4,3 литра. Или ако една крава в стадото дава средно по 30 литра на ден, то с употребата на нашия препарат млеконадоят й се вдига до 33 – 34 литра“, заключи Ангел Кинанов.

Най важното, което трябва да знаят фермерите обаче е, че освен по-голямото количество мляко, с двата продукта те осигуряват по-висок здравен статус на животните, намален разход за лекарства, повишен имунитет и лесно преодоляване на стреса. Решава се също така и проблемът с кетозата и кетоацидозата, увреждащи черния дроб от приемането на протеинови храни. Тези продукти оказват благоприятно влияние и при заплождането, намаляват смъртността при свинете, увеличавта прираста при агнетата.

Какви дози трябва да се използват?

За крави и коне дозировката и от двата препарата е по 50 грама на ден във фуража, за средни животни като свине, овце и кози - 5 гр на ден и за пилета – 2 гр на ден.

„Панамин Агро“ - за растениевъдството

Предвид предстоящата пролетна кампания, на АГРА 2018 г. компанията заложи основно на растителния продукт „Панамин Агро“. Тя представи наистина впечатляващи резултати от полевите опити, проведени през 2017 г., когато „Панамин“ навлезе на българския пазар.

Растенията, третирани с «Панамин Агро» демонстрират отлична устойчивост и бързо преодоляване на стресови климатични фактори и болести. Продуктът осигурява и по-доброто проникване на хербицида в плевелите и подсилва действието на фунгицида, с което може значително да намали разходите в стопанството. Добивите също се увеличават.

„Имаме фуражни сортове пшеница като „Сориал“ например, който при узряването показа хлебни качества и повиши протеина от 11,7 на 12,6. При слънчогледа след употребата му засякохме повишаване на маслеността с 5 на сто.“, обясни Ангел Кинанов.

В Каварненско от сорта „Сориал“ е получен добив от 900 кг от декар, докато при полетата с конвенционални препарати той е около 755 кг. При слънчогледа пък са ожънати по 310 кг от декар срещу 250 кг с конвенционалните препарати.

Опитните полета на компанията са в Добруджа, Каварна, Бургас, Варна, Ямбол, Монтана, Хасково и др., като навсякъде препаратът доказва своята перфектна защита срещу септориоза и двата вида ръжда.

„Панамин“ дава точна рецепта за добро здраве на млечните крави след отелването им
57852
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Нови продукти
Панамин Агро® – иновативна „бомба“ за екологичното подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини