Начало » Новини » Коментари
15.03.2018 г.

За първи път фонд „Земеделие“ дава насоки за подаване на заявките за плащане

ПРСР
За първи път фонд „Земеделие“ дава насоки за подаване на заявките за плащане

sinor

Фонд „Земеделие“ изготви препоръки за правилното отчитане на одобрените проекти по ПРСР 2014-2020, както и за подаването на заявки за плащане, съъобщиха от ведомството. Информацията е публикувана на сайта, като целта е кандидатите да получат обобщена информация, която ще им бъде от полза за правилното отчитане на одобрените проекти.

Препоръките съдържат още и данни за ангажиментите, които бенефициентите поемат с подписване на договора с ДФЗ до изтичане периода на мониторинг. Очакванията са, че така предоставената информация ще подобри качеството на подаваните от бенефициентите заявки за плащане.

Напомняме, че периодът на мониторинг е три години от датата на получаване на окончателно плащане за микро-, малки и средни предприятия и пет години за останалите ползватели по ПРСР 2014-2020. В случаите, в които даден кандидат e получил държавна или минимална помощ - срокът на наблюдение на проекта му се удължава до десет години от датата на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ.

Препоръки за точно изпълнение на договорите и правилно оформяне на отчетни документи:

- Да се съблюдават внимателно условията по договорите с изпълнители и доставчици, които са одобрени по реда на ЗОП от ДФЗ. Всяко отклонение от условията, да се придружава от одобрение/становище от ДФЗ, както и от анекс, сключен между общината и изпълнителя. Да се обърне внимание на сроковете за изпълнение на договорите и неустойките. Всички промени да са надлежно документирани;

- При наложителна промяна в количествено-стойностните сметки, както и в техническите спецификации на одобрените дейности и активи от ДФЗ, задължително да се изпратят документите за одобрение на промяната от Фонда преди подаване на заявка за плащане;

- Да се съгласуват всички промени по време на строителството и да се вписват четливо в заповедните книги. Спирането на строителството да е надлежно документирано;

- В приемо-предавателните протоколи да се протоколира действително извършеното и доставеното, а не по количествено-стойностни сметки. Грешките и разминаването се установяват при извършваните от ДФЗ проверки и посещения на място. ППП да се сведат до минимум и ако има няколко акта обр. 19 да са със съпоставими позиции, за да се обобщават по-лесно;

- Внимателно да се преглеждат документите, подадени от доставчиците, за технически грешки –

фактури, актове, ППП и др.;

- При консултантски, проектантски, авторски надзор и т.н. договори, които включват няколко проекта, да се фактурират разходите за всеки проект по отделно, като се вписва и № на договор с ДФЗ във фактурата.

Да се попълва правилно и да не се правят промени на формата и съдържанието на таблицата за извършените инвестиции по групи разходи към заявката за плащане. Да се имат предвид следните препоръки:

- При подаване на заявка за окончателно плащане да се има предвид, че размерът на заявената финансова помощ се изчислява, като се вземе най-малката стойност между реално извършените и платени дейности/разходи, и реално одобрените от ДФЗ дейности/разходи;

- Да се съблюдават внимателно инструкциите за попълване таблиците за разходи. При заявяване на разходите в таблиците към заявката за плащане да се има предвид, че в таблица 2 се записват наименованието на разходите, които се заявяват за финансиране заедно с реалната сума на извършения разход. Заявената субсидия не се заявява по актив, а общо за съответната заявка. В останалите таблици се отразяват реалните платежни и разходо-оправдателни документи.

Декларациите по образец да се попълват към датата на подаване на заявката за плащане, с всички реквизити и да са по актуални образци.

При наложена финансова корекция за установени нарушения на ЗОП, ползвателят е длъжен да извърши за своя сметка плащанията към изпълнителите по проекта за разликата между размера на допустимите за финансово подпомагане разходи по проекта и окончателния размер на финансовата помощ. При подаване на заявка за плащане да се представят документи с платена цялата стойност на договора, сключен с изпълнителите и одобрен от ДФЗ, включително плащане на финансовата корекция.

Заявки за плащане се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие", а не по пощата.

Заявка за авансово плащане да се подава след като са одобрени процедури по ЗОП, отразени в Приложение 1 и след сключен анекс към договора с ДФЗ.

При наложени финансови корекции авансовото плащане следва да се заяви след намаляване на одобрената субсидия с наложените финансови корекции по тях и при съобразяване с допустимия процент за авансово плащане по наредба. По подмярка 7.2 авансово плащане е допустимо до два пъти по одобрен проект.

В Договора за откриване и водене на специална отделна банкова сметка за средства от Европейския съюз по конкретния проект, да е включена изрична клауза, че търговската банка ще следи целевото разходване на изплатените авансово средства.

Строго да се съблюдават одобрените дейности за междинно плащане в Приложение 1 към договора с ДФЗ, да отговарят на заявените в заявката за междинно плащане. За междинно плащане да не се заявяват дейности, които са одобрени за окончателно плащане.

Очаквайте насоки за задълженията след подписването на договорите и мониторинга по изпълнението на проектите.

За първи път фонд „Земеделие“ дава насоки за подаване на заявките за плащане
14044
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
След публикуването на промените в Наредба 2 от 2023 година в Държавен вестник
Удължиха до 4 октомври срока за подаване на заявките за плащане по подмярка 22.2
Фонд „Земеделие”
До 16 август се подават заявки за плащане по пчеларската програма
Фонд „Земеделие”
До 15 февруари ще се приемат заявки за плащания от организациите в сектора на плодовете и зеленчуците
Темпове на усвояване
Близо 300 заявки за 98 милиона лева чакат плащания по ПРСР
Насоки
При отпускане на държавна помощ фонд „Земеделие“ контролира изпълнението на проектите до 10 години след края им
Кампания 2016
Дори да сте очертали преди 15 април, задължително трябва да затворите заявката за директни плащания след този срок
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини