Начало » Новини » Страната
06.02.2018 г.

Информация за незаконно придвижване на домашни любимци от България към ЕС

Във връзка със спрените две коли с 64 животни на границата
Информация за незаконно придвижване на домашни любимци от България към ЕС

При проверка, извършена по границите на страната в края на януари, инспектори от Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), са върнали няколко камиона с домашни любимци (кучета и котки), чиито условия на транспорт не са отговаряли на европейските и национални изисквания за хуманно отношение към животните, съобщиха от агенцията.

Става въпрос за четири камиона, два от които са били спрени от властите. Причините са нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, а също и няколко европейски регламенти и директиви.

Едното превозно средство е било натоварено с 34 домашни любимци (кучета), като само 19 от тях са преминали предварителен ветеринарномедицински преглед с гаранция за здравно състояние на животните и издаден ветеринарно-санитарен сертификат съгласно изискванията на Директива 92/65/ЕИО. Останалите 15 кучета не са придружени с ветеринарно-санитарен сертификат и липсва гаранция за здравното състояние на животните.

При проверка в обекта, от който произхождат кучетата, няма представени документи за собственост на животните.

Второто превозно средство е било натоварено с 30 домашни любимци (кучета и котки), отглеждани и идващи от частни домове на български граждани и от приюти в различни населени места на страната (София град, София област, Несебър, Варна, Хасково) и пътуващи до Германия. В рамките на проверката е установено, че животните нямат или е направена, но не в срок регистрация в националната база данни Вет ИС на БАБХ, както и че 99 % от животните не са собственост на лицата (германски граждани „осиновители“), съгласно декларациите, придружаващи животните, а са все още собственост на приюти или частни лица (български граждани) с адрес в България.

Данните по паспортите и декларациите не кореспондират с данните в националната база данни Вет ИС на БАБХ, която отразява и гарантира произхода и здравния статус на животните.

От агенцията припомнят, че движение на домашни любимци (кучета и котки) с цел осиновяване в рамките на ЕС се извърша при спазване на строги правила, гарантиращи здравеопазването и хуманното отношение към животните съгласно националното и европейското законодателство (необходими документи се издават съгласно Регламент (ЕС) № 576/2013 и Директива 92/65/ЕИО).

Органите на БАБХ заедно с компетентните власти на другите държави членки на ЕС работят в непрекъсната комуникация и тясно сътрудничество с оглед спиране на всяко незаконно движение и търговия с животни, санкциониране на съответните нарушители и спазване правилата за здравеопазването и хуманното отношение към животните. Компетентните власти на държавите членки на ЕС са своевременно уведомени за двата описани по-горе случаи.

При информация за бъдещи подобни случаи БАБХ апелира гражданите да подават сигнали и да подпомагат съответните компетенти власти за спиране на незаконно движение или търговия с животни, за опазване здравето на животните и за хуманното отношение към тях.

Подробна информация за стопаните на домашните любимци, условията за пътуване/движение на домашни любимци от територията от България до други страни на ЕС или извън може да се открие на интернет страницата на БАБХ.

Информация за незаконно придвижване на домашни любимци от България към ЕС
7828
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
Без допълнителни назначения във ведомството
Преструктурират административни звена в БАБХ за подобрена ефективност
Сдружение на животновъдите от община Сандански с открито писмо до властите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини