Начало » Новини » Страната
06.02.2018 г.

Бум на дървени материали се отчита в износа за Малта

Партньорство
Бум на дървени материали се отчита в износа за Малта

sinor

Възможностите за развитие на икономическите отношения между България и Малта са предимно с акцент върху вноса на български лекарства,  хранителни продукти, минерална вода, строителни материали и дървен материал, предвид строителния бум в Малта. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на бизнес форум "България-Малта", проведен в Националната галерия.

Страната ни изнася голяма част от потребителските стоки, които са необходими, както за местното население, така и за близо 2 млн. туристи, посещаващи Малта в рамките на една календарна година.

Двустранните отношения се развиват сравнително добре, особено след присъединяването на страните към ЕС, но все още съществува неизползван потенциал и липса на достатъчна активност, каза още Захариева.

Успоредно с това значително по-широки са опциите за износ през Малта към арабския свят (предимно Северна Африка) – най-вече към Либия и в рамките на триъгълни  операции. България би могла да стъпи на пазари, на които би имала затруднения да отвоюва позиции самостоятелно. Интерес би представлявало и ангажирането на двете страни в съвместно участие в икономически проекти, които предстои да бъдат одобрени от ЕК в подкрепа на либийската икономика и за изграждане на икономически сектори, предназначени за предоставяне на алтернатива на трафика на хора, подчерта Захариева. Малта пък заявява категоричен интерес към България с оглед на възможностите за съвместен износ към страните от бившия СССР.

За периода 1996-2016 г. преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта са положителни и са в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се нарежда на 22-ро място по размер на преките инвестиции в България. Най-високи стойности са отчетени през 2007 г. в размер на 242.3 млн. евро, когато започва изграждането на ветроенергиен парк – „Проект Зелена енергия Сакар” в Област Хасково от „Тера Бългериа 1” ЕООД. Малтийската инвестиция е на обща стойност 418 млн. лева и разкрива 28 нови работни места в общините Свиленград,  Харманли и Тополовград.

Бизнес форумът и двустранните срещи се организираха в рамките на посещението на президента на Малта г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, която е у нас по покана на президента на Република България г-н Румен Радев.

На форума участие взеха близо 200 представители на деловите среди на България и 50 фирми от Малта от водещи икономически сектори - информационни и комуникационни технологии; строителство; авиация; логистика и транспорт; фармация; недвижими имоти;  горива; туризъм и др., както и търговски, инвестиционни и бизнес агенции и камари.

В рамките на мероприятието се подписа Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и тяхната агенция Trade Malta. В събитието се включи и г-н Емил Караниколов, министър на икономиката.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

Бум на дървени материали се отчита в износа за Малта
8159
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини