Начало » Важно за фермера » Гори и екология
16.01.2018 г.

Националният природонаучен музей представя изложба за вековните гори в България

Инициатива
Националният природонаучен музей представя изложба за вековните гори в България

sinor

От 17 януари до 31 март в Националния природонаучен музей ще бъде представена изложба, посветена на животните и растенията, които обитават вековните гори  в България. Автори са художниците от Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ, в сътрудничество с природозащитните организации WWF и Българско дружество за защита на птиците, БДЗП.

Планирана преди година, изложбата е много актуална в контекста на заплахите срещу ценни местообитания и вековни гори, коментират от ДАФНИ. Посетителите ще видят познати горски обитатели като мечки и лисици, пречупени през погледа и чувствителността на художниците, както и малко познати птици, насекоми и растения. Те са представени посредством многообразие от традиционни и съвременни техники – акварел, маслени бои, акрил, графика, дигитална графика, допълват организаторите.

В началото на 2017 година избрахме темата за вековните гори, която е сред най-сериозните и дискутирани проблеми , свързани с опазването на дивата природа в световен мащаб, споделят от ДАФНИ. Популяризирането й в България е важно, тъй като липсата на информация и заинтересованост е една от предпоставките за унищожаването на природните богатства, които притежаваме. Първата ни цел бе самите ние да съберем информация, да я систематизираме, така че тя да бъде разбираема и достъпна. Помогнаха ни WWF, които работят активно за проучването и опазването на вековните гори в България. Те предоставиха информация и фотографии, които са обособени и включени в изложбата. БДЗП също се съгласиха да бъдат наши партньори в качеството си на организация, посветена на опазването на редки видове птици и техните местообитания, допълват от ДАФНИ.

Мястото за представяне на изложбата в Националният природонаучен музей не е избрано случайно. Там започват своя професионален път първите художници анималисти и научни илюстратори у нас. В духа на традициите „Вековните гори на България и техните обитатели“ ще бъде още една от поредица тематични изложби, представяни през последните години в Националния природонаучен музей.

Изложбата ще бъде открита на 17 януари в 18,30 ч. в НПНМ, с участието на Франсоаз Доне - първи секретар на Белгийското посолство в София и Андреас Бескман, ръководител на Дунавко-Карпатската програма на WWF.

Партньори на създаване на изложбата и събитието:

Национален природонаучен музей, WWF, Българско дружество за защита на птиците, Фонд за дивата флора и фауна, Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори.

Националният природонаучен музей представя изложба за вековните гори в България
13689
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини