През миналата година едва около 3% от произведеното в Европейския съюз мляко е категоризирано като биологично, но по държави разликите са значителни, се посочва в публикувания наскоро доклад на Европейската комисия за състоянието и перспективите пред селското стопанство в общността. В Швеция, Австрия Латвия и Дания делът на биологичното мляко надхвърля 10% от общото произведено количество, докато в Ирландия, Испания и Полша показателят е под 0,5%.
Големи производители като Германия и Франция пък са близо до средния резултат за ЕС с 2,5%.
Анализаторите на ЕК отчитат огромното влияние на потребителското търсене върху производствоот на биологично мляко, но не пропускат да подчертаят, че в биологичните ферми продуктивността обикновено е по-ниска от тази във фермите, където то се произвежда по обичайния досегашен начин. „В Дания, Швеция и Холандия във фермите с биологично производство кравите дават около 7 хил. килограма мляко на глава годишно, докато в Германия и Франция този показател е под 5 хил. килограма”, уточняват те.
По техни данни цената на литър биологично мляко е с около 10 евроцента над тази на обикновеното.