Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2017 г.

Оранжевите витамини

Свежи моркови рано напролет

Най-ранна продукция моркови напролет, ще получим, ако семената засеем предзимно.В градината се избира място където почвата е лека глинесто-песъчлива, дълбока и чиста от плевели, структурна и не образува кора. На тежки, чакълести, заплевени места кореноплодите на морковите се разклоняват и са неугледни и некачествени.
Имайте предвид, че морковите не обичат внасянето на пресен оборски тор. Той влошава качеството на продукцията. Морковът се нуждае от калий и фосфор. Но реагира най-добре на торене с азот. Не прекалявайте с него, защото морковът е от растенията, които натрупват нитрати.
На 10 кв. м можете да внесете 200 г амониева селитра, 500 г суперфосфат и 200 г калиев сулфат. Необходимата доза фосфорен и калиев тор и половината доза азотен тор се внасят през есента преди сеитбата, а останалата половина азотен тор - когато започне оформянето на кореноплода. Калиевият сулфат може да се замени с растителна пепел - 1 кг на 10 кв.м.
Морковите се отглеждат на равна повърхност или във фитария, а може и на кавали или тирове. При предзимно отглеждане сеитбата на морковите се извършва върху висока леха, редово, като разстоянието ред от ред е 20-25 см, като сеитбената норма е по-висока - на 10 кв. м се засяват 15 г семена. Много внимателно трябва да се определи и срокът за сеитба според района, в който се намира градина. Трябва да съобразите да засеете семената в такъв срок, че до настъпването на голямо и трайно застудяване да не покълнат. Те покълват при температура 3-4 градуса С бавно, но при оптимална от 21ºС за 21 дни. След сеитбата лехата се покрива с прегрял оборски тор.
През пролетта, от дъждовете или от снега през зимата, на повърхността на почвата се образува кора, ако лехата не е покрита с оборски тор, която трябва да се разчупва. Почвата трябва да се поддържа чиста чрез плевене и когато има възможност леко се окопава. Дава се половината доза от амониевата селитра, която е останала от есента.

Оранжевите витамини
11240
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини