Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.11.2017 г.

Пеперудената гениста

Генистата (Genista) е известна още като жълтуга и расте на морския бряг или на скални почви, където друго растение не може да издържа на голямата оскъдица от хранителни вещества. Освен това подбира най-слънчевите места и цъфти през жаркото лято. Името си този храст дължи на окраската на цветовете си в жълто и оранжево.
На височина размерите му са от 30 см до 1 метър. Видовото разнообразие на генистата се дължи най-вече на листата. Някои са елипсовидни и дребни. Други са игловидни. Не липсват форми, които дори нямат листа и тогава цветовете, подобни на пеперуди, са накацали направо на голите клони.
У нас може да се срещне гениста германика (Genista germanica). Достига височина от 60 см. Има прости елипсовидни листа, не по-дълги от 2 см. Цветовете в златистожълто са събрани в гроздовидни съцветия. Настанява се на скални почви.. Този вид е много сухоустойчив и светлолюбив и не обича варуването на почвата. Търси се много за градини, където преобладават скални почви.
Изключително красива е жилавиката (Genista rumelica). Тя устоява дори на варовити почви и жълтите й цветове са събрани по върховете.
Изключително хубава е и крилата гениста (Genista sagittais), известна още като прещип. Тя не е по-висока от 30 см и е много търсена за алпинеуми.
Като представители на сем. Пеперудоцветни всички видове жълтуги се размножават чрез семена. Семената се събират през месец септември или октомври, когато узряват в шушулковидните обвивки. Добре е да се сеят още през есента, когато завалят дъждовете. Лехите се обработват и подготвят, за да не се налага допълнителна обработка, ако се разчита на пролетен посев.

Пеперудената гениста
14899
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини