Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Подпорни конструкции при овошките

За получаването на плодове с високо качество, овошките трябва да бъдат отглеждани по най-подходящия за тях начин. Ще ви подпомогнем със съвет как да изградите подпорна конструкция, която ще позволи плодовете да са огрявани добре от слънцето, за да получат характерния си цвят, да са едри и с високи вкусови качества.

При изграждането на телена конструкция на закръглени, плоски и V-образно формирани корони на дръчветата, носещите елементи са циментови, метални и дървени. Крайните циментови и дървени колове трябва да са високи около 3 м, дебели в основата 10-12 см, а на върха 8-10 см. Металните конструкции и междинните колове на циментовата и дървени системи, са от по-тънки материали. За доброто прикрепване на коловете са необходими подпори, които се поставят от вътрешната страна или обтяжки отвън. Металните крайни колове трябва да имат бетонни стъпки, които да бъдат на дълбочина около 60 см в почвата и 10 см над нея, за да не корозира металът. Създаването на конструкциите трябва да се извърши преди засаждането на дръвчетата. За целта се използва елементарно приспособление, прикрепено към хидравличната система на тракторите. То е скоба, която обхваща кола и много лесно го вкарва вертикално на желаната дълбочина в почвата. Приспособлението не може да се използва за създаване на V-образно формиране. Коловете при тази конструкция сключват с вертикалата ъгъл около 30. Двете надлъжни тела се поставят на височина около 180 см и на разстояние 100-110 см. Дръвчетата се засаждат в двуредова лента на 40 см между двата реда. Разстоянието до следващата лента е 300 см, а между дръвчетата на всеки ред е 80 см. В зависимост от необходимостта се прокарват от един до четири реда поцинкована тел с дебелина 3-4 мм. Теловете служат за привързване на скелетните клони и обрастващата дървесина при формиране на короната. Освен това те укрепват летвите на всяко младо дръвче от V-образната конструкция.

Във вилните места и дворовете, по стени и огради могат да се формират плоски корони. Освен за получаването на плодове, те са и за украса. Използват се дървени решетки, направени от летви с дебелина 20 х 30 мм и свързани под 45 спрямо хоризонталата. Оформят се квадрати със страни 40 х 40 см. Върху тях се привързва обрастващата дървесина. За предпочитане е изложението да бъде изток или запад, тези на юг - често боледуват от слънчево прегряване.

Подпорни конструкции при овошките
9361

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини