Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Сутрин поливайте от герана, вечер с престояла вода

Преди прибиране на дини и пъпеши, спрете напояването

Горещините оказват сериозна заплаха за растенията. Почти всички зеленчуци са влаголюбиви и за отглеждането им е необходимо осигуряване на поливна площ. Не трябва да се допуска засушаване, защото се отразява много зле върху целите растения.. При засушаване различните растения реагират по различен начин. Те придобиват по-тъмен цвят на листата. В обедните часове проявяват първите признаци на увяхнане и подсещат, че се нуждаят от поливане. Но при засушаване на някои от зеленчуците (домати, пипер, краставици и др.) могат да опадат цветовете и плодовете, други (салата спанак, салатно цвекло и др.) стрелкуват преждевременно, а на трети, предимно на кореноплодните (репички, целина, моркови и др.) загрубява продуктивната част.

Съобразявайте се с вида на зеленчуците
Регулирането на водния режим на почвата става чрез напояване. То не само осигурява вода, но и засилва обмяната на почвения въздух с атмосферния, което значи, че подобрява и дишането на почвата. Трябва обаче да не поливате прекомерно, защото ще влошите въздушния режим на почвата, топлинния и режим, дейността на микроорганизмите и ще се повиши почвената киселинност. Така например краставиците предпочитат по-малко поливане, но по-често. Пиперът също не трябва да се залива. Полива се “тънко”. Затова към поливането трябва да се подходи в зависимост от вида на отглежданите култури, както и от фазата, в която се намират. Някои зеленчуци реагират най-добре при висока почвена влажност – над 80%. Такива са водният лук, празът, целината, магданозът и др. Плодовите зеленчуци - домати, краставици, пипер, патладжан и др., когато вече плододават, също реагират много добре на обилно напояване. Ако при тях се редува засушаване с обилни, но редки поливки, плодовете не нарастват равномерно. Често се напукват, страдат от върхово гниене. Когато доматите се прибират еднократно, тогава поливането се прекратяна 10-15 дни по-рано. Дините и пъпешите преди и по време на прибирането също не трябва да се поливат, за да се получат по качествени плодове, с по-голяма захарност. Зелето и картофите се овлажняват по-рядко, но с повече вода.

Разрохквайте своевременно почвата
Зеленчуковите култури, особено топлолюбивите, най-вече домати, пипер, патладжан, краставици, дини, пъпеши и др.изискват да се поливат в ранните часове на деня – до 10 ч . Тогава температурата на поливната вода, въздуха, растенията и почвата имат сравнително близки стойности. Привечерното поливане се прави, с използването на речна, микроязовирна или друга престояла вода.
Обикновено през юли и август, когато растенията са в пълно плододаване се полива често. Почвата се поддържа винаги умерено влажна. За да предпазите растенията от засушаване и за да задържите влагата по-дълго време в почвата, разрохквайте след напояване. Така се подобрява и въздушният й режим.

Сутрин поливайте от герана, вечер с престояла вода
22330
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини