Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Сутрин поливайте от герана, вечер с престояла вода

Преди прибиране на дини и пъпеши, спрете напояването

Горещините оказват сериозна заплаха за растенията. Почти всички зеленчуци са влаголюбиви и за отглеждането им е необходимо осигуряване на поливна площ. Не трябва да се допуска засушаване, защото се отразява много зле върху целите растения.. При засушаване различните растения реагират по различен начин. Те придобиват по-тъмен цвят на листата. В обедните часове проявяват първите признаци на увяхнане и подсещат, че се нуждаят от поливане. Но при засушаване на някои от зеленчуците (домати, пипер, краставици и др.) могат да опадат цветовете и плодовете, други (салата спанак, салатно цвекло и др.) стрелкуват преждевременно, а на трети, предимно на кореноплодните (репички, целина, моркови и др.) загрубява продуктивната част.

Съобразявайте се с вида на зеленчуците
Регулирането на водния режим на почвата става чрез напояване. То не само осигурява вода, но и засилва обмяната на почвения въздух с атмосферния, което значи, че подобрява и дишането на почвата. Трябва обаче да не поливате прекомерно, защото ще влошите въздушния режим на почвата, топлинния и режим, дейността на микроорганизмите и ще се повиши почвената киселинност. Така например краставиците предпочитат по-малко поливане, но по-често. Пиперът също не трябва да се залива. Полива се “тънко”. Затова към поливането трябва да се подходи в зависимост от вида на отглежданите култури, както и от фазата, в която се намират. Някои зеленчуци реагират най-добре при висока почвена влажност – над 80%. Такива са водният лук, празът, целината, магданозът и др. Плодовите зеленчуци - домати, краставици, пипер, патладжан и др., когато вече плододават, също реагират много добре на обилно напояване. Ако при тях се редува засушаване с обилни, но редки поливки, плодовете не нарастват равномерно. Често се напукват, страдат от върхово гниене. Когато доматите се прибират еднократно, тогава поливането се прекратяна 10-15 дни по-рано. Дините и пъпешите преди и по време на прибирането също не трябва да се поливат, за да се получат по качествени плодове, с по-голяма захарност. Зелето и картофите се овлажняват по-рядко, но с повече вода.

Разрохквайте своевременно почвата
Зеленчуковите култури, особено топлолюбивите, най-вече домати, пипер, патладжан, краставици, дини, пъпеши и др.изискват да се поливат в ранните часове на деня – до 10 ч . Тогава температурата на поливната вода, въздуха, растенията и почвата имат сравнително близки стойности. Привечерното поливане се прави, с използването на речна, микроязовирна или друга престояла вода.
Обикновено през юли и август, когато растенията са в пълно плододаване се полива често. Почвата се поддържа винаги умерено влажна. За да предпазите растенията от засушаване и за да задържите влагата по-дълго време в почвата, разрохквайте след напояване. Така се подобрява и въздушният й режим.

Сутрин поливайте от герана, вечер с престояла вода
20847
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини