Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.11.2017 г.

Белият трън конкурира артишока

Разстоянията между растенията трябва да се 30 см

Белият трън (Silybum marianum) се среща у нас като крайпътно растение и по запустелите обработваеми площи. През последните години се използва като суровина за фармацевтичната промишленост, от която се получават препарати, засилващи мъжката потентност. Произхожда от Средиземноморските области. По устройство и качества е много близки с артишока. Стъблото му е стройно, слабо разклоняващо се и достига 1-1,5 м височина. По него последователно са наредени приседнали листа, които са бодливи. Те са и много красиви с оригинално изрисуваните изящни бели петна. Приземните листа са на дръжки и оформят розетка. Тръбестите цветове са събрани в съцветие кошничка, която е с размери от 3 до 4 см. Баграта им е лилаво-червена, рядко бива бяла. Кошничката е обвита в бодливи зелени прицветни листа. Цъфтежът протича през юни-август. Плодът е черна семка със сиви точици и хвърчилка на върха.

Осигурете му топлина
Растенията изискват през цялата вегетация положителни температури. Почвата да е лека, добре обработена и богата на хранителни вещества. Размножава се със семена. Когато се отглежда като суровина за преработка, се прилагат промишлени технологии. На малки площи като медоносно или декоративно растение в личните градини белият трън се засява в лехи или на редове. Най-подходящият срок е през пролетта. Ако сте хвърлили повече семена, по-късно проредете така, че разстоянията да са 30 х 30 см. Имайте предвид, че ако през есента не приберете семената навреме, растенията се самозасяват.

Полезното [\%B]
Като суровина за преработка белият трън се отглежда заради семената, които съдържат растителни и етерични масла, смоли, слузести вещества. В листата и младите стъбла има протеини, мазнини, целулоза, витамин С и други ценни съставки. Препоръчва се да се консумират като зеленчук, който има способността да активира жизнеността на организма. Млади листа и съцветия се попарват и подобно на артишока се консумират подправени на вкус като салата. От тях може да се приготвят супи, каши и други ястия.
Народната медицина препоръчва отвара от семена на бял трън при възпаление на черния дроб, жлъчните пътища и далака. Тази отвара е отлично горчиво тонизиращо средство.

Белият трън конкурира артишока
6296
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Суровото време не може да уплаши цветята
Белият крем радва с красотата си
Суровото време не може да уплаши цветята
Белият крем и през зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини