Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Накиснете бъчвите, преди да налеете вината

Съдовете трябва да престоят с вода поне 20 дни

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателната обработка. Ако не я направите, качествата на напитките могат да се влошат. Обработката отстранява дъбилните, смолистите и багрилните вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса и цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Новата бъчва напълнете с питейна вода и ако времето е топло, сменяйте през няколко дни. Това се прави минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Ако водата е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 л разтвор.
Разклатете енергично бъчвата, изправете я последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути изхвърлете разтвора. Следва обилно измиване с гореща и студена вода. Ако измиете само със студена вода, порите на дъгите на бъчвата се свиват и не могат да се извлекат таниновите и багрилни вещества. Новите каци се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалят, се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти по една за 200-300-литров съд. Обърнете внимание и на външния вид на бъчвите. За препоръчване е да се намажат дъгите и дъната с вряло ленено масло. Обръчите да се поддържат здрави чрез периодично боядисване с емайллак. Появата на най-малкия теч по бъчвите трябва веднага да се отстрани с памук или замазване с паста от пресята дървена пепел и лой. Ако избичката е влажна, налага се често бъчвите да се почистват отвън с плат, навлажнен в 2% разтвор на серниста киселина.
Отглежаванетона белите вина е един от етапите на развитие, който обикновено трае около две години. Ако при подготовката не сте използвали серниста киселина, сега добавете към бялото вино по 2 г на всеки литър 6 % серниста киселина.

Накиснете бъчвите, преди да налеете вината
18685
 

Последни материали
Виж
Изключението е при ферментиращите продукти и някои кози сирена
Производството на мляко и млечни продукти в Хърватия намалява
Чрез морската програма са въведени съвременни и ефективни технологии
България вече е търсен износител на риба, рибни продукти и деликатеси
Тайван договори на търг над 100 000 тона хлебно зърно с произход от САЩ
Тайланд купи скъпо украинска фуражна пшеница
От селскостопанска постройка в местност край село Подвис
Разследват кражба на селскостопански и строителни инструменти в Смолянско
Коментар на Грейнстор по доклада на USDA за юни
България е световен лидер в производството на лавандулово масло
В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини