Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Накиснете бъчвите, преди да налеете вината

Съдовете трябва да престоят с вода поне 20 дни

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателната обработка. Ако не я направите, качествата на напитките могат да се влошат. Обработката отстранява дъбилните, смолистите и багрилните вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса и цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Новата бъчва напълнете с питейна вода и ако времето е топло, сменяйте през няколко дни. Това се прави минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Ако водата е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 л разтвор.
Разклатете енергично бъчвата, изправете я последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути изхвърлете разтвора. Следва обилно измиване с гореща и студена вода. Ако измиете само със студена вода, порите на дъгите на бъчвата се свиват и не могат да се извлекат таниновите и багрилни вещества. Новите каци се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалят, се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти по една за 200-300-литров съд. Обърнете внимание и на външния вид на бъчвите. За препоръчване е да се намажат дъгите и дъната с вряло ленено масло. Обръчите да се поддържат здрави чрез периодично боядисване с емайллак. Появата на най-малкия теч по бъчвите трябва веднага да се отстрани с памук или замазване с паста от пресята дървена пепел и лой. Ако избичката е влажна, налага се често бъчвите да се почистват отвън с плат, навлажнен в 2% разтвор на серниста киселина.
Отглежаванетона белите вина е един от етапите на развитие, който обикновено трае около две години. Ако при подготовката не сте използвали серниста киселина, сега добавете към бялото вино по 2 г на всеки литър 6 % серниста киселина.

Накиснете бъчвите, преди да налеете вината
18815
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини