Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Накиснете бъчвите, преди да налеете вината

Съдовете трябва да престоят с вода поне 20 дни

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателната обработка. Ако не я направите, качествата на напитките могат да се влошат. Обработката отстранява дъбилните, смолистите и багрилните вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса и цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Новата бъчва напълнете с питейна вода и ако времето е топло, сменяйте през няколко дни. Това се прави минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Ако водата е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 л разтвор.
Разклатете енергично бъчвата, изправете я последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути изхвърлете разтвора. Следва обилно измиване с гореща и студена вода. Ако измиете само със студена вода, порите на дъгите на бъчвата се свиват и не могат да се извлекат таниновите и багрилни вещества. Новите каци се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалят, се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти по една за 200-300-литров съд. Обърнете внимание и на външния вид на бъчвите. За препоръчване е да се намажат дъгите и дъната с вряло ленено масло. Обръчите да се поддържат здрави чрез периодично боядисване с емайллак. Появата на най-малкия теч по бъчвите трябва веднага да се отстрани с памук или замазване с паста от пресята дървена пепел и лой. Ако избичката е влажна, налага се често бъчвите да се почистват отвън с плат, навлажнен в 2% разтвор на серниста киселина.
Отглежаванетона белите вина е един от етапите на развитие, който обикновено трае около две години. Ако при подготовката не сте използвали серниста киселина, сега добавете към бялото вино по 2 г на всеки литър 6 % серниста киселина.

Накиснете бъчвите, преди да налеете вината
21755
 

Последни материали
Виж
Отчет на държавната агенция
Близо за месец са изстреляни 4 024 ракети срещу градоносни облаци
Масов отказ да садят картофи
МЗХ
Напомняне - до 10 дни след градушките подайте сигнал за оглед!
Инвестиции
BASF прави нов завод за сярна киселина за полупроводници в Германия
Популацията им в България е около и над хиляда
ЕП разхлабва мерките за защита на вълците
От 12 май започва прием на документи за хуманно отглеждане на прасета за угояване
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини