Начало » Хоби земеделие » Цветарство
21.11.2017 г.

Ружата, лек и украса

Родът (Althaea) е получил наименованието си от гръцки, което значи лекувам. Голяма част от видовете му притежават лечебни свойства. Цветовете им са красиви , но някои видове се отглеждат предимно за декоративните им качества.
Медицинската ружа (A. officinalis) може да я срещнете по влажните места покрай реките, наносните почви, край пътищата и др. Тя е необходимо лекарствено растение, затова не стигат природните запаси. Това налага за медицински цели да се отглежда като лекарствена култура. Освен това всяка градина, която я притежава ще се обогати и от красивите и цветове.
За медицински цели се използва заради съдържащите се слизести вещества, които се намират във всички части на растението, включително и корените. Те действат като омекотяващо и болкоуспокояващо средство при възпаление на лигавицата на дихателните, хранителните, пикочните пътища и др. органи. Дрогата от ружа се използва под формата на запарка за гаргара при възпаление на венците, сливиците и гърлото, за компреси при възпаление на очите и кожата. Препаратите от нея служат против кашлица, стомашно-чревни болести и др.

От май до септември цъфти с бели и розови цветове
Медицинската ружа е многогодишно растение. Стъблото е право, кухо, окосмено високо 1 -1,5 м. Листата са длановидно нарязани, последователни, с дълги дръжки, долните петделни, а горните триделни, назъбени. През първата година се развива само розетка от приосновните листа, а стъблото се появява през втората година. Цветовете са разположени в пазвите на листата, едри , бели или бледо розови. Цъфтят от май до септември.
Тя е топлолюбиво и светлолюбиво средиземноморско растение. През периода на покой корените понасят ниски температури, затова не измръзва при нашите климатични условия. Изисква висока почвена влага през цялата вегетация и обилно торене с органични и минерални торове. През първата година предпочита по-обилно торене със суперфосфат и с калиев тор, с азотен тор предимно във вид на подхранване и с по-големи дози през втората година.
Най-подходящите почви за ружата са рохкавите водопропускливи и чисти от плевели, с добър воден, въздушен и хранителен режим.
Като медицинска култура се отглежда двугодишно. Добре се чувства след зеленчуковите култури, които оставят почвата чиста от плевели, богата на хранителни вещества и добре разработена.

Размножава се със семена, може и от коренището
За отглеждането на медицинската ружа подготовката на почвата още от есента. Тя трябва да е много добре наторена и обработена. Размножава се чрез директна сеитба, която може да стане и предзимно, но ако не успеете може да засеете и много рано напролет, веднага щом може да се влезне в градината. Добре е да знаете, че семената имат твърда обвивка и за да поникнат по-бързо може да се накиснат за 24 часа във вода с температура 20-25 градуса. Семената се засяват на дълбочина 1-2 см при междуредово разстояние 70 см. Добре е редовете да се покрият с добре разложен оборски тор.Тогава няма да се образува кора, ще се запази и почвената влага. За 100 кв.м стигат 200 г семена. Ако искате да си отгледате ружата като си получите разсад, тогава се сее рано напролет. Семената се засяват на редове - 30 см между редовете. Разсадът е готов за засаждане през есента. Но ако искате да си отгледате от някое растение, което ви е харесало или искате да размножите ценен сорт, то от коренището е възможно да извадите част от него заедно с пъпки и да си засадите. Ружата, която ще украсява градината е добре да засадите покрай оградата, за да не засенчва по-ниските цветя. Красивите цветове ще ви радват през лятото. А като лекарство може през първата година да използвате една трета от листата , а през втората година - листата, цветовете и корените. През втората година прибирането се извършва на два пъти.
За медицински цели се събират цветовете, листата и корените. Цветът и листата съдържат главно слуз, етерично масло, витамин С , провитамин А, минерални вещества и др. Корените съдържат слуз, пектинови вещества, нишесте, захар, тлъсто масло и др. съединения.
Цветовете се берат без дръжките по времена цъфтежа. Сушат се на сянка, изсушените цветове са бледорозови, без мириз и слузест вкус. Листата се берат по същото време, изсушените листа са сивозелени, без мириз и слузести на вкус. Корените се вадят през септември -ноември или напролет преди да са тръгнали растенията. Изваждат се само двугодишните корени. Изсушените корени са бели отвън и слабожълтеникави във вътрешността.
При отглеждането на медицинската ружа като двугодишна култура се получават 50-60 кг сухи цветове, 100-150 кг сухи листа и 200-300 кг сухи корени от декар.

Красиво декоративно растение
Ако искате да си отглеждате ружа само за украса използвайте предимно видът (Althaea rosea). Служи за зацветяване на зелени площи, поединично или на групи, най-често в края на цветните лехи, защото достига и над 2 м височина. Разнообразните по цвят и форма цветове могат да се използват и да се комбинират с други цветя в градината. Цъфти от юли да октомври. Грижите по отглеждането не се различават много от тези на медицинската ружа.

Ружата, лек и украса
9061
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини