Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.11.2017 г.

Цветното лято покълва на топло място през зимата

Студеният и мрачен февруари можем да използваме за подготовка на цветното лято. Време е да се засеят разсадите за някои градински цветя. Предлагаме ви две от тях.

Градинската бегония
Ако не сте я отглеждали, навярно ви е позната от обществени паркове и от градини на любители с усет към естетичната подредба на двора, където я засаждат в акцентни групи или оформят бордюри. Много е подходяща за тази цел, защото достига до около 20 см височина, а белите, червените и розовите й цветове радват окото от юни до първите есенни слани. Искате ли и вие да изпитате тази наслада в своята дворна градина, трябва да се снабдите с разсад. Може и да си го закупите, но удоволствие за любителя е да го произведе сам. Подходящият период за засяване на семената започва от януари и може да продължи известно време през март. Семената са дребни и за да се получи равномерен посев, се смесват с пясък. Още по-добре ще е ако в сандъчето, в което ще го отгледате, маркирате успоредни линии на разстояние 20 см, по които да засеете семената. Не ги покривайте с пръст, а само леко ги уплътнете, като ги притиснете с помощта на малка дъсчица. Полейте ги така, че водата да попада върху почвената повърхност под формата на ситен дъжд с помощта на малка лейка или пулверизатор. Ако я изливате от някакъв друг съд, силната струя ще размеси семената с пръстта и ще ги измести от редовете. Затова някои потапят сандъчето във вода, и така овлажняват почвата в него. За да ограничите изпарението на влагата, покрийте го със стъкло. Постарайте се да поддържате температура в помещението 18-20 градуса през деня, а през нощта с 4-5 градуса по-ниска и поддържайте почвата умерено влажна. Така семената ще поникнат за десетина дни. Когато младите растения развият 2-3 листа, ще започнат да си пречат. Затова ги пикирайте също в сандъчета в същите помещения, но при разстояние 8-10 см едно от друго. В градината или на балкона се разсаждат когато е преминала опасността от последните слани, обикновено през май.

Карамфил шабо
Това цвете едва ли се нуждае от представяне. Почитателите на цветята познават силно ароматните и богато обагрените му кичести цветове. Размножава се обикновено чрез стъблени резници. Така може да постъпите и вие, но ако решите да си закупите семена от някои нови сортове, каквито селекцията постоянно предлага, ще трябва да си получите разсад от тях. Засяват се също в периода от януари до март. Най-често това се прави в сандъчета. Когато ги засеете, покрийте ги с равномерен пласт пръст, който след леко притъпкване да има дебелина 1 см. Това е дълбочината на сеитбата Пикират се през март и април. За производството на добър разсад е необходимо добро осветление в помещението и редовно поливане. На постоянно място растенията се изнасят през май. Предимството на ранното засяване на семената е, че цъфтежът е от юли до октомври. Струва си труда.

Цветното лято покълва на топло място през зимата
8538

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини