Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.11.2017 г.

Цветното лято покълва на топло място през зимата

Студеният и мрачен февруари можем да използваме за подготовка на цветното лято. Време е да се засеят разсадите за някои градински цветя. Предлагаме ви две от тях.

Градинската бегония
Ако не сте я отглеждали, навярно ви е позната от обществени паркове и от градини на любители с усет към естетичната подредба на двора, където я засаждат в акцентни групи или оформят бордюри. Много е подходяща за тази цел, защото достига до около 20 см височина, а белите, червените и розовите й цветове радват окото от юни до първите есенни слани. Искате ли и вие да изпитате тази наслада в своята дворна градина, трябва да се снабдите с разсад. Може и да си го закупите, но удоволствие за любителя е да го произведе сам. Подходящият период за засяване на семената започва от януари и може да продължи известно време през март. Семената са дребни и за да се получи равномерен посев, се смесват с пясък. Още по-добре ще е ако в сандъчето, в което ще го отгледате, маркирате успоредни линии на разстояние 20 см, по които да засеете семената. Не ги покривайте с пръст, а само леко ги уплътнете, като ги притиснете с помощта на малка дъсчица. Полейте ги така, че водата да попада върху почвената повърхност под формата на ситен дъжд с помощта на малка лейка или пулверизатор. Ако я изливате от някакъв друг съд, силната струя ще размеси семената с пръстта и ще ги измести от редовете. Затова някои потапят сандъчето във вода, и така овлажняват почвата в него. За да ограничите изпарението на влагата, покрийте го със стъкло. Постарайте се да поддържате температура в помещението 18-20 градуса през деня, а през нощта с 4-5 градуса по-ниска и поддържайте почвата умерено влажна. Така семената ще поникнат за десетина дни. Когато младите растения развият 2-3 листа, ще започнат да си пречат. Затова ги пикирайте също в сандъчета в същите помещения, но при разстояние 8-10 см едно от друго. В градината или на балкона се разсаждат когато е преминала опасността от последните слани, обикновено през май.

Карамфил шабо
Това цвете едва ли се нуждае от представяне. Почитателите на цветята познават силно ароматните и богато обагрените му кичести цветове. Размножава се обикновено чрез стъблени резници. Така може да постъпите и вие, но ако решите да си закупите семена от някои нови сортове, каквито селекцията постоянно предлага, ще трябва да си получите разсад от тях. Засяват се също в периода от януари до март. Най-често това се прави в сандъчета. Когато ги засеете, покрийте ги с равномерен пласт пръст, който след леко притъпкване да има дебелина 1 см. Това е дълбочината на сеитбата Пикират се през март и април. За производството на добър разсад е необходимо добро осветление в помещението и редовно поливане. На постоянно място растенията се изнасят през май. Предимството на ранното засяване на семената е, че цъфтежът е от юли до октомври. Струва си труда.

Цветното лято покълва на топло място през зимата
9026
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини