Голямото удоволствие за овощарите е да откъснат първите есенни круши. Мнозина предпочитат да поизчакат, защото са убедени, че рано обрани остават кисели, безвкусни или недобре оцветени и затова трудно се съхраняват.
Решите ли обаче по-късно да ги оберете, рискувате повече от плодовете да презреят, някои да опадат на земята и да се наранят. Установено е, че трайността на презрелите круши е по-малка, а вкусовите им качества - по-лоши.
Както при останалите овошки, плодовете трябва да се берат сухи, а не при дъжд, мъгла или роса. И по възможност в ранните часове на деня, без да са нагрети от слънцето.
При беритбената зрелост, наричана още дървесна, плодовете са готови да се откъсват. При консумативната вече напълно са развили вкуса си, стават за консумация или за преработка.
При някои сортове беритбената зрелост настъпва, преди те да са готови за ядене. Естествено, по това време захарите са по-малко. Сочността, ароматът и отличителната окраска още не са проявени напълно. Тези качества се развиват при по-краткотрайно или по-продължително съхраняване на обраните плодове от дърветата.
Така например есенните сортове добиват консумативната си зрелост за 20-40 дни, а зимните - за 1 - 4 месеца след беритбата.
При повечето летни сортове беритбената зрелост съвпада с консумативната и те се берат, когато са готови за консумация. Това правило има изключение само когато плодовете трябва да се пренасят на по-големи разстояния или да се предложат на далечни пазари - тогава брането става 6-8 дни по-рано, като са достигнали най-големите си размери и характерната за сорта окраска.
Когато ще се съхраняват продължително, трябва да се обират с дръжките. Плодът се хваща с едната ръка така, че показалецът да бъде над основата на дръжката. После се надига нагоре и леко се завъртва встрани. Качвайте се по дърветата само с гумени обувки (галоши, ботуши), иначе ще нараните клоните. В някои страни, а и у нас, напоследък се предлагат специални плодоберачки, поставени на дълги пръти. Чрез тях се достигат и плодовете, разположени на неудобни за бране части от короната.