Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.11.2017 г.

Направете си градина по лесен начин

Обработките се определят от предшественика

След житни култури основната обработка включва подмятане на стърнището,основна оран и допълнителни предзимни обработки. Ако почвата е чиста от многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели след прибиране на предшественика докъм средата на септември, се извършва дълбока оран. Има ли обаче коренищни плевели - балур, троскот, пирей, веднага изорете. Най-добре е да направите това в топлите месеци, за да могат плевелите да се изсушат. Ако в почвата има влага и от спящите пъпки се появят нови издънки, натрупването на хранителни вещества в коренищата се предотвратява с “метода на изтощаване” - подрязване и заораване на издънките преди да са достигнали височина 10-12 см.

Подмятане на стърнището
Наличните коренищни и кореновоиздънкови плевели могат да се изгонят от площта, като след прибиране на предшественика се направи подмятане на стърнището на 12-15 см дълбочина. Не използвайте дискови оръдия и фрези, защото нарязаните коренища подпомагат разпространяването на плевелите. Резултатът от подмятането зависи до голяма степен от влажността на почвата и от дълбочината, на която са разположени плевелите. При условия на лятно засушаване и по-дълбоко разполагане на кореновата система на многогодишните плевели, подмятането трябва да се извърши по-дълбоко.Така плевелите се подрязват по-добре, предизвиква се развитие на дълбоко разположените пъпки, част от извадените към повърхността коренища и коренови издънки се изсушават, а спящите пъпки намиращи се по тях, загиват. Появилите се след подмятането издънки от многогодишните плевели и поници от семена се унищожават с дълбоката оран или с хербициди като раундъп. В сухо лято е достатъчно да се извършат две обработки - подмятане и ранна дълбока оран през август. Ако лятото е дъждовно, след ранната дълбока оран трябва да се проведат своевременно и допълнителни обработки за подрязване на появилите се издънки или да се третира с подходящи хербициди. Подмятането може да отпадне, когато новият подраст от плевелите в стърнището се унищожи с хербициди преди основната оран.

Дълбоката оран
Дълбоката оран трябва да се извърши колкото е възможно на по-голяма дълбочина и по-рано. На леки почви се провежда на 22-24 см., а на тежки - на 28-30 см. За борбата срещу плевелите от значение е и срокът на провеждане на основната оран. Отлагането й за края на есента, за началото на зимата или особено за пролетта има много недостатъци в т.ч. спомага за по-силно заплевеляване на площта през следващата година. Най-вредна е пролетната оран, когато площта е заплевелена и с многогодишни плевели, особено в години с повече летни валежи.

Ако културите са окопни
При предшественици окопни култури скоро след прибиране на реколтата, обикновено се извършва дълбока оран. Когато площите са чисти от плевели и почвата не е силно уплътнена, дълбоката оран може да се замени с дискуване с тежки брани на дълбочина 10-12 см.
До настъпване на зимата площите обикновено се заплевеляват отново. Затова направете още една плитка предзимна обработка не по-късно от 2-3 седмици след поникването на плевелите. При наличие на многогодишни плевели се използва плуг или култиватор с подрязващи работни органи при дълбочина на обработката 15 см. Когато няма такива се използват дискови оръдия или фрези. Така не се дава възможност на недостатъчно унищожените подземни органи на многогодишните плевели да се изхранят и да се развият. Допълнителните обработки след ранната дълбока оран трябва да се извършат и когато площите са по-силно обхваната с едногодишни плевели и самосевки. Ако не се унищожат навреме, те се вкоренявате. Много от тях презимуват успешно и през пролетта създават допълнителни трудности при подготовката на почвата за сеитба. Най-добре е предзимната обработка да е до края на октомври.
Подходящо обработените площи за производство на зеленчукови култури, които се отглеждат на лехобраздова повърхност с висока равна леха се оформят грубо през есента след извършване на дълбоката оран - през втората половина на октомври до началото на ноември. При есенно оформяне на лехите късно поникналите плевели се унищожават преди или по време на лехообразуването. Ако лехообразуването на площите се извърши още от есента, основната обработка на почвата трябва да приключи до края на август - началото на септември. Рано оформените лехи (през септември) се заплевеляват още през есента. При по-късно набраздяване (през декември) лехите са лошокачествени и през пролетта плътността на плевелите е по-голяма.

Направете си градина по лесен начин
7020
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Институт по аграрна икономика
Управлението на агросектора по отношение на прозрачност и компетентност е на ниско ниво
Основното събитие за световните лидери на зърнената и маслодайната промишленост
Международна конференция: Черноморско зърно. Европа - 2024
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Българското участие в Международното изложение „Агротика“ в Солун
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини