Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.11.2017 г.

Направете си градина по лесен начин

Обработките се определят от предшественика

След житни култури основната обработка включва подмятане на стърнището,основна оран и допълнителни предзимни обработки. Ако почвата е чиста от многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели след прибиране на предшественика докъм средата на септември, се извършва дълбока оран. Има ли обаче коренищни плевели - балур, троскот, пирей, веднага изорете. Най-добре е да направите това в топлите месеци, за да могат плевелите да се изсушат. Ако в почвата има влага и от спящите пъпки се появят нови издънки, натрупването на хранителни вещества в коренищата се предотвратява с “метода на изтощаване” - подрязване и заораване на издънките преди да са достигнали височина 10-12 см.

Подмятане на стърнището
Наличните коренищни и кореновоиздънкови плевели могат да се изгонят от площта, като след прибиране на предшественика се направи подмятане на стърнището на 12-15 см дълбочина. Не използвайте дискови оръдия и фрези, защото нарязаните коренища подпомагат разпространяването на плевелите. Резултатът от подмятането зависи до голяма степен от влажността на почвата и от дълбочината, на която са разположени плевелите. При условия на лятно засушаване и по-дълбоко разполагане на кореновата система на многогодишните плевели, подмятането трябва да се извърши по-дълбоко.Така плевелите се подрязват по-добре, предизвиква се развитие на дълбоко разположените пъпки, част от извадените към повърхността коренища и коренови издънки се изсушават, а спящите пъпки намиращи се по тях, загиват. Появилите се след подмятането издънки от многогодишните плевели и поници от семена се унищожават с дълбоката оран или с хербициди като раундъп. В сухо лято е достатъчно да се извършат две обработки - подмятане и ранна дълбока оран през август. Ако лятото е дъждовно, след ранната дълбока оран трябва да се проведат своевременно и допълнителни обработки за подрязване на появилите се издънки или да се третира с подходящи хербициди. Подмятането може да отпадне, когато новият подраст от плевелите в стърнището се унищожи с хербициди преди основната оран.

Дълбоката оран
Дълбоката оран трябва да се извърши колкото е възможно на по-голяма дълбочина и по-рано. На леки почви се провежда на 22-24 см., а на тежки - на 28-30 см. За борбата срещу плевелите от значение е и срокът на провеждане на основната оран. Отлагането й за края на есента, за началото на зимата или особено за пролетта има много недостатъци в т.ч. спомага за по-силно заплевеляване на площта през следващата година. Най-вредна е пролетната оран, когато площта е заплевелена и с многогодишни плевели, особено в години с повече летни валежи.

Ако културите са окопни
При предшественици окопни култури скоро след прибиране на реколтата, обикновено се извършва дълбока оран. Когато площите са чисти от плевели и почвата не е силно уплътнена, дълбоката оран може да се замени с дискуване с тежки брани на дълбочина 10-12 см.
До настъпване на зимата площите обикновено се заплевеляват отново. Затова направете още една плитка предзимна обработка не по-късно от 2-3 седмици след поникването на плевелите. При наличие на многогодишни плевели се използва плуг или култиватор с подрязващи работни органи при дълбочина на обработката 15 см. Когато няма такива се използват дискови оръдия или фрези. Така не се дава възможност на недостатъчно унищожените подземни органи на многогодишните плевели да се изхранят и да се развият. Допълнителните обработки след ранната дълбока оран трябва да се извършат и когато площите са по-силно обхваната с едногодишни плевели и самосевки. Ако не се унищожат навреме, те се вкоренявате. Много от тях презимуват успешно и през пролетта създават допълнителни трудности при подготовката на почвата за сеитба. Най-добре е предзимната обработка да е до края на октомври.
Подходящо обработените площи за производство на зеленчукови култури, които се отглеждат на лехобраздова повърхност с висока равна леха се оформят грубо през есента след извършване на дълбоката оран - през втората половина на октомври до началото на ноември. При есенно оформяне на лехите късно поникналите плевели се унищожават преди или по време на лехообразуването. Ако лехообразуването на площите се извърши още от есента, основната обработка на почвата трябва да приключи до края на август - началото на септември. Рано оформените лехи (през септември) се заплевеляват още през есента. При по-късно набраздяване (през декември) лехите са лошокачествени и през пролетта плътността на плевелите е по-голяма.

Направете си градина по лесен начин
6826

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
Италиански фермер използвал дъщеря си и двама служитили за крупна измама
Нова голяма лаборатория в Украйна ще увеличи износа на агростоки
Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ)
Само в 9 от 16-те икономически центъра на страната агросекторът има съществен дял
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Тайтън Машинъри България сключи партньорство с Trimble и стана официален представител на марката
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини