Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Направете от беседката или дървената барака акцент в градината

Когато слънцето изпълни със светлина градината ви, ви се иска очите ви да се радват на нещо различно и всичко да се измени към по-добро. Можете да започнете с нов облик на сградите в двора. По такъв начин вие не само ще им придадете естетически вид, но и ще ги предпазите от негативното въздействие на времето и насекомите.

Изборът ви зависи от два фактора. На първо място, от това каква повърхност смятате да боядисвате – дървена, каменна, метална или пластмасова. На второ място, важно е къде смятате да работите – в помещение или отвън. Например, не трябва да боядисвате фасадите с такива бои, които са предназначени за работа в помещение. Но боите, които са подходящи за навън, могат да се използват и за това да обновите стените и отвътре.
Акрилните бои се отличават с дълговечност, те се нанасят равномерно на повърхността и съхнат бързо. Алкидните – много са добри, с тях могат да се покриват метални, каменни и дървени повърхности. Като правило, те са по-ярки от акрилните, но съхнат доста по-дълго време. В състава на водно-дисперсионните бои влизат ситни частици пластмаса, те се нанасят на дърво и метал, бетон или мазилка. Силикатните бои са най-устойчивите, тъй като са направени на основата на течно стъкло. Боядисаните с тях фасади могат да издържат 20 години. В силиконовите бои се съчетават най-добрите свойства на акрилните и силикатните покрития. Те се характеризират с еластичност и могат да покрият пукнатини до 2 мм. С маслени бои е най-добре да боядисвате само покрив от черно желязо. Там те ще се чувстват най-добре и ще са устойчиви. А на дървени повърхности маслените бои няма да оправдаят надеждите ви: след година-две те ще започнат да се отлюпват.
Съществуват и чисто инертни бои, които са предназначени за покриване на вътрешни повърхности. Можете да използвате и екологични биобои, които са създадени на основата на натурални вещества (восък или различни смоли).

Работейки с четка, вие ще икономисате материал, но пък скоростта на работа ще е бавна. Но от друга страна слоят, който се нанася с четката, е равен и красив.
Важно: преди да потопите четката в боята, проверете дали космите са здраво закрепени.
С валяче ще работите доста по-бързо и удобно, въпреки че него е по-добре да не използвате за бързосъхнещи бои. Имайте предвид, че трябва да се подготвите за работа. Изрежете фурнир с размери 50х100 см, излейте боята отгоре му и търкаляйте валяка по плоскостта, докато се напои равномерно.
Можете да използвате и пистолет за боядисване. Този инструмент обаче е доста по-скъп от четката и валяка. Ако обаче сте решили все пак да го използвате, то на първо място трябва да установите за какви бои е предназначен.
Важно: по време на работа трябва равномерно и без прекъсване да пръскате повърхността. Ако забавите движенията си, ще се образуват струи и балончета. Ако пък, обратното, бързате прекалено, то може пък могат да останат небоядисани места.

С такива чудесни свойства се характеризират боядисващите средства от последно поколение – енергоспестяващите лакови покрития. В техният състав влизат дребни гранули – микросфери. Благодарение на тях боята създава своеобразна бариера, която не дава на домашната топлина да излезе навън, а уличния хлад да влезе вътре. Затова е тройно изгодно да ползвате енергоспестяващи бои. И придават цвят, и пазят повърхността от негативното въздействие на околната среда, и съхранява топлината в помещението.

Направете от беседката или дървената барака акцент в градината
5724
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини