Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Направете от беседката или дървената барака акцент в градината

Когато слънцето изпълни със светлина градината ви, ви се иска очите ви да се радват на нещо различно и всичко да се измени към по-добро. Можете да започнете с нов облик на сградите в двора. По такъв начин вие не само ще им придадете естетически вид, но и ще ги предпазите от негативното въздействие на времето и насекомите.

Изборът ви зависи от два фактора. На първо място, от това каква повърхност смятате да боядисвате – дървена, каменна, метална или пластмасова. На второ място, важно е къде смятате да работите – в помещение или отвън. Например, не трябва да боядисвате фасадите с такива бои, които са предназначени за работа в помещение. Но боите, които са подходящи за навън, могат да се използват и за това да обновите стените и отвътре.
Акрилните бои се отличават с дълговечност, те се нанасят равномерно на повърхността и съхнат бързо. Алкидните – много са добри, с тях могат да се покриват метални, каменни и дървени повърхности. Като правило, те са по-ярки от акрилните, но съхнат доста по-дълго време. В състава на водно-дисперсионните бои влизат ситни частици пластмаса, те се нанасят на дърво и метал, бетон или мазилка. Силикатните бои са най-устойчивите, тъй като са направени на основата на течно стъкло. Боядисаните с тях фасади могат да издържат 20 години. В силиконовите бои се съчетават най-добрите свойства на акрилните и силикатните покрития. Те се характеризират с еластичност и могат да покрият пукнатини до 2 мм. С маслени бои е най-добре да боядисвате само покрив от черно желязо. Там те ще се чувстват най-добре и ще са устойчиви. А на дървени повърхности маслените бои няма да оправдаят надеждите ви: след година-две те ще започнат да се отлюпват.
Съществуват и чисто инертни бои, които са предназначени за покриване на вътрешни повърхности. Можете да използвате и екологични биобои, които са създадени на основата на натурални вещества (восък или различни смоли).

Работейки с четка, вие ще икономисате материал, но пък скоростта на работа ще е бавна. Но от друга страна слоят, който се нанася с четката, е равен и красив.
Важно: преди да потопите четката в боята, проверете дали космите са здраво закрепени.
С валяче ще работите доста по-бързо и удобно, въпреки че него е по-добре да не използвате за бързосъхнещи бои. Имайте предвид, че трябва да се подготвите за работа. Изрежете фурнир с размери 50х100 см, излейте боята отгоре му и търкаляйте валяка по плоскостта, докато се напои равномерно.
Можете да използвате и пистолет за боядисване. Този инструмент обаче е доста по-скъп от четката и валяка. Ако обаче сте решили все пак да го използвате, то на първо място трябва да установите за какви бои е предназначен.
Важно: по време на работа трябва равномерно и без прекъсване да пръскате повърхността. Ако забавите движенията си, ще се образуват струи и балончета. Ако пък, обратното, бързате прекалено, то може пък могат да останат небоядисани места.

С такива чудесни свойства се характеризират боядисващите средства от последно поколение – енергоспестяващите лакови покрития. В техният състав влизат дребни гранули – микросфери. Благодарение на тях боята създава своеобразна бариера, която не дава на домашната топлина да излезе навън, а уличния хлад да влезе вътре. Затова е тройно изгодно да ползвате енергоспестяващи бои. И придават цвят, и пазят повърхността от негативното въздействие на околната среда, и съхранява топлината в помещението.

Направете от беседката или дървената барака акцент в градината
5739
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини