Начало » Хоби земеделие » Цветарство
08.11.2017 г.

Игловръхът заема почетното място

Може да изпъстри контейнерите на лятната тераса

Игловръхът или алисум (Alyssum maritimum syn. Lobularia maritima) може да бъде едногодишно и многогодишно растение, което се превръща във “възглавничка”. То е ниско от 5 до 20 см, почвопокривно. Стъблата са нежни, силно разклонени и добре облистени, а листата - ланцетни и последователни. От многобройните му дъговидни стъбла, осеяни с тесни листа, се образуват чимчета с дебелина 8-15 см.
Цветовете в зависимост от сорта са бели, розови или лилави и се появяват през лятото на гроздове, дълги 2.5 до 5 см и имат сладък аромат на мед. Периодът на цъфтеж е от юни до късна есен.

Размножава се чрез семена. Те са дребни, плоско- кръгли, жълтеникави. Запазват кълняемостта си до 3 години. Поникват до 1 седмица след сеитбата. Засяването се извършва през март в сандъчета, а разсадът се пикира и изнася на постоянно място през май. Засяването може и да се извърши направо на постоянно място през април, като след това растенията се разреждат. В такъв случай цъфтежът закъснява и започва през юни. Растенията се засаждат на разстояние 15 см едно от друго. Не са претенциозни към почвата, стига да е достатъчно слънчево. Поливат се умерено и се наторяват само веднъж след подрязването, което се извършва след първото цъфтене. Така се стимулира образуването на нови издънки и пъпки. До 3 седмици цъфтежът се повтаря. В съчетание с бялата и виолетова багра, игловръхът е подходящ за оформяне на бордюри или цветни петна върху места с по-малко или лоша почва. Може да се използва и за фигури в зелени площи и алпинеуми. Растението е удобна подсевна култура за високостъблени растения, както и за преден план в комбинация на балконско сандъче с мушкато, маргарита, хетатрон, турта.

Alyssum saxatile – многогодишно растение, което достига от 15-30 см височина. Произхожда от Европа. Среща се и у нас. Листата му са продълговати и леко мъхести. Цветовете са жълти, събрани в съцветия. Растението е подходящо за алпинеуми, декоративни стени със слънчево изложение и бордюри.
Alyssum montanum – многогишно растение. Сеща се в Ориента. Достига до височина 10-20 см. Цъфти през юни и юли в жълто. От този вид има сортове с едри цветове.

Игловръхът заема почетното място
4211
 

Последни материали
Виж
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Йордания най-накрая се прежали да си купи скъпа пшеница, но не българска
Родната пшеница е сред победителите и на търга в Тунис
Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини