Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2017 г.

Жив плет опасва двора

Как да формирате желаната форма

Формирането на живия плет се извършва с резитбата след засаждането. През първата година младите растения растат свободно, а след това се съкращават само вертикално разположените клони. През втората година рано напролет съответно бавно или бързо растящите видове се подкастрят на височина 5-10 см и 15 см. Режат се младите леторасти, а също така се съкращават и някои странични, по-буйно израстнали клонки.
През следващите години е желателно резитбата да става на външни пъпки, като растенията се съкращават на същата височина. След това докато се оформи живият плет резитбата се прави на 10-20-30 см. Страничните стени се подравняват до получаване на формата. След това тя само се поддържа. Текущата резитба при поддържането за един вегитационен период се прави 3-4 пъти. Извършва се на строго определената височина на живия плет, с големи метални ножици, моторни триони и др.

Разнообразие
От декоративните растения се създават кълбовидни, пирамидални, конусовидни и други форми. Създаването на определени фигури изисква знания, умение, майсторство и продължително време, особено когато се използват бавно растящи видове, каквито са тисът, чемширът и др. Формирането започва още със засаждането на декоративните растения. Най-подходящи форми се получават от малки две-тригодишни растения. Засадените растения през първата година се оставят да растат свободно. Ако не се развиват добре, не се подкастрят и през втората година.

Всяка операция да е навреме
Първата резитба се прави рано напролет на височина 10 см за по-бавно растящите видове (за тиса и чемшира 2-5 см) и 10-15 см за по-бързо растящите. Резитбата се извършва на външна или вътрешна пъпка в зависимост от желаната форма. При създаване на кълбовидна форма се реже на външна пъпка, а след това - на вътрешна. При създаването на колона през цялото време трябва да се обрязва на вътрешна пъпка. След първата резитба растенията се оставят да се развиват свободно. През пролетта на втората година се прави втора на 10-15 см от височината на новите леторасти. През пролетта на третата година операцията се повтаря. Така се създава подходяща, гъста основа за изграждане на съответната фигура или тяло. През четвъртата година вече се реже на по-голяма височина - 15-20 см за бавнорастящите и 25-30 см за по-бързите. Резитбата на по-голяма височина вече не крие опасност от образуване на празнини. Ако се появи такава, през четвъртата година се реже на първоначалната височина. По този начин продължава изграждането на фигурата до получаването на окончателните й размери. След като направите фигурата, поддържайте формата. За тази цел се прави текуща резитба по 3-4 пъти за вегитационен период.

Жив плет опасва двора
3308
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Предстои конференция на тема „Екологични проблеми на планинското земеделие“
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини