Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2017 г.

Жив плет опасва двора

Как да формирате желаната форма

Формирането на живия плет се извършва с резитбата след засаждането. През първата година младите растения растат свободно, а след това се съкращават само вертикално разположените клони. През втората година рано напролет съответно бавно или бързо растящите видове се подкастрят на височина 5-10 см и 15 см. Режат се младите леторасти, а също така се съкращават и някои странични, по-буйно израстнали клонки.
През следващите години е желателно резитбата да става на външни пъпки, като растенията се съкращават на същата височина. След това докато се оформи живият плет резитбата се прави на 10-20-30 см. Страничните стени се подравняват до получаване на формата. След това тя само се поддържа. Текущата резитба при поддържането за един вегитационен период се прави 3-4 пъти. Извършва се на строго определената височина на живия плет, с големи метални ножици, моторни триони и др.

Разнообразие
От декоративните растения се създават кълбовидни, пирамидални, конусовидни и други форми. Създаването на определени фигури изисква знания, умение, майсторство и продължително време, особено когато се използват бавно растящи видове, каквито са тисът, чемширът и др. Формирането започва още със засаждането на декоративните растения. Най-подходящи форми се получават от малки две-тригодишни растения. Засадените растения през първата година се оставят да растат свободно. Ако не се развиват добре, не се подкастрят и през втората година.

Всяка операция да е навреме
Първата резитба се прави рано напролет на височина 10 см за по-бавно растящите видове (за тиса и чемшира 2-5 см) и 10-15 см за по-бързо растящите. Резитбата се извършва на външна или вътрешна пъпка в зависимост от желаната форма. При създаване на кълбовидна форма се реже на външна пъпка, а след това - на вътрешна. При създаването на колона през цялото време трябва да се обрязва на вътрешна пъпка. След първата резитба растенията се оставят да се развиват свободно. През пролетта на втората година се прави втора на 10-15 см от височината на новите леторасти. През пролетта на третата година операцията се повтаря. Така се създава подходяща, гъста основа за изграждане на съответната фигура или тяло. През четвъртата година вече се реже на по-голяма височина - 15-20 см за бавнорастящите и 25-30 см за по-бързите. Резитбата на по-голяма височина вече не крие опасност от образуване на празнини. Ако се появи такава, през четвъртата година се реже на първоначалната височина. По този начин продължава изграждането на фигурата до получаването на окончателните й размери. След като направите фигурата, поддържайте формата. За тази цел се прави текуща резитба по 3-4 пъти за вегитационен период.

Жив плет опасва двора
2937

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Осуетиха кражба на два коня и жребче
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
Предстоящо
И на Андреевден животновъди и оранжеристи готвят протести
Избори
Бивш шеф на фонд Земеделие оглави АЗПБ
Петима души искат да нарушим регламент на ЕС, коментира агроминистърът
МЗХ е превело на животновъдите всичко, което е трябвало да бъде платено
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини