Начало » Хоби земеделие » Цветарство
07.11.2017 г.

Подофилумът ще разкраси градинската сянка

Най-ценното качество на тези растения е, че се отглеждат на северни места и под сянката на дърветата. Родът Подофилум (Podophyllum) се относя към сем. Berberidaceae. Това е един малък род, към който принадлежат само 5 вида. Те произхождат от Северна Америка и Азия - по-точно от Китай и Хималаите. Тъй като са оригинални и много търсени, вече са включени в каталозите на почти всички реномирани световни фирми за търговия с цветя. За жалост обаче, семена се намират много трудно. Всички видове са многогодишни, предимно рано цъфтящи растения. В почвата развиват подземни пълзящи коренища. Всяка пролет от тях излизат по няколко изправени, слабо разклоняващи се стъбла. Листата са длановидно нарязани, изпъстрени с кафяви петънца. Цветовете са единични или по няколко на върха на стъблата. След прецъфтяването, декоративността подължава с наличието на едри плодчета.

Видове
Най-често се отглежда видът P. emodi, който произхожда от Хималаите. На височина стъблата му достигат от 30 до 45 см. Листата са 3-5-делни с бронзово червен блясък. Цветовете са едри, бели или светлорозови. Цъфти през май. Плодовете са червени, декоративни, при това и ядливи.
Видът P. peltatum произхожда от Северна Америка. Стъблата достигат до 45 см височина. Оригиналните насечени листа са щитовидни и достигат до 30 см в диаметър. Цветовете са бели, по един на цветна дръжка. Плодчетата са бледозелени.
Видът P. hexandrum също се отглежда често. Стъблата достигат до 45 см височина. Цветовете са бели или розови, блестящи, достигат до 5 см в диаметър. Цъфтежът продължава от април до юни. Плодчетата достигат до 5 см в диаметър и са ярко червени.

Грижите
Полиподумите се развиват добре на сенчести места. Изискват почвата да задържа влагата, да е структурна и богата на хранителни вещества.
Растенията се размножават чрез разделяне на коренищата през есента. Трябва да се осигури хранителна плащ 30 х 30 см. Веднага след засаждането се полива. На едно място могат да се развиват продължително време, без това да повлияе на декоративността им. Коренищата се разделят през 6-7 годишни.
Подходящи са за оформяне на групи под декоративни дървета или за засаждане на места със северно изложение. Може да се отглеждат за производство на рязан цвят. Подходящи са и за зацветяване на алпинеуми. Трябва да се знае, че всички части на растенията са отровни, с изключение на плодовете, които са ядливи.

Подофилумът ще разкраси градинската сянка
5436
 

Последни материали
Виж
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Обзор на Софийска стокова борса за периода 7-10 април 2024 година
Появи се предлагане на маслодаен слънчоглед на борсата, а изчезна търсенето
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 10-16 април 2024 година
Задържа се неустойчиво време с валежи със стопанско значение
Подробности от Египетския търг
Българската пшеница не можа да се наложи в битката за Египет
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини