Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2017 г.

Пенстемон и в алпинеума, и в лехата

Той може да се превърне и в храст, и да покори “челните редици” около пътеките

Пенстемонът е тревисто многогодишно растение, в чийто род има около 250 вида. При някои от тях стеблата се вдървесиняват в основата и растението се превръща в полухраст, други пък са великолепна украса за алпинеуми. Пълзящите форми разрастват прекрасно в качеството на почвопокривни и са подходящи за “челните редици” край пътечките. Високите храстовидни сортове са уместни за цветни лехи.
Пенстемонът е доста непретенциозно растение. Той е изключително сухоустойчив, но опитът показва, че добре се развива в нормално влажни условия без застояване на вода. Нуждае се от много светлина, допустимо е само незначително засенчване. Почвата трябва да бъде хранителна, неутрална.

Всички нови пенстемони са обект на завиден интерес. Размножаването може да стане чрез семена и резници. Начините на засяване на семената зависят от вида на растението - някои прорастват в топло помещение, а много други, като храстовидния пенстемон, се нуждаят от пълноценна стратификация, желателно под снега. Затова пък пенстемона прекрасно се вкоренява чрез резници. Деленето най-добре да става през пролетта или лятото.

Пенстемонът не е защитен от вредители, но когато растението порасне, те не могат да му нанесат съществена вреда. Видовете, които не съхраняват листата си през зимата се ядат от голи охлюви. Вечнозелените пенстемони се нападат от мишки, но израстват наново от всеки остатък на стъблото. Навярно и пенстемоните боледуват, но рядко. И в суша и в проливни дъждове, всяко лято те еднакво красиво цъфтят и добре се развиват. Условно за заболяване може да се счита пролетното обагряне на вечнозеления пенстемон, но това се случва рядко и не е фатално за растението. Понякога отделни клонки започват да покафеняват и изсъхват. Това е сигнал, че е нужно да напръскате с фунгицид.

За алпинеуми най-подходящ е иглолистния пенстемон (P.pinifolius) – нежен полухраст с вдървесинели в основата стъбла. Названието му достатъчно красноречиво говори за него – листата са тънки, игличести, много нежни. Вечнозелените храсти по време на цъфтеж, който започва от юли до средата на септември, може да израстне до височина 35 см. Цветчетата са яркочервени, блестящи, до 4 см дълги. Този вид се счита за неустойчив към студове, затова е добре през зимата да му се подсигури укритие.
Опушения пенстемон (P.hirsutus) e eдин от най-разпространените видове, който е подходящ за цветни лехи и алпинеуми. Листата му имат червеникав отенък, а цветовете са опушени. От втората половина на юни и през целия юли той непрекъснато цъфти, но и след това продължава да изкарва отделни цветчета. Цветчета са събрани в ажурни съцветия, които не превишават височината на коленете. Опушения пенстемон е зимоустойчив и непретенциозен.
За алпинеуми често се използва и пенстемон процер (P.procerus) – неголямо стелещо се растение с тесни сивкави или червеникави листа. При цъфтеж стига до 20-25 см височина.
Относително високите видове пенстемони е целесъобразно да се използват в цветни лехи сред други растения. Брадатия пенстемон (P.barbatus) е висок около 90 см. Представителен вид, щедро цъфти през юли с огнено червени цветове дълги до 3,5 см.

Пенстемон и в алпинеума, и в лехата
4705
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини