Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2017 г.

Сочни зелки в градината

Можете да настаните чужди сортове в лехите

Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на май. За тази цел се подготвят вдлъбнати лехи на добре запасени с хранителни вещества парцели с възможност за осигуряване на гравитачно напояване. Избягвайте гъстата сеитба. Важна грижа при производството на разсад са редовното поливане и подхранване. Когато е необходимо, растенията се разреждат.
Засаждането на постоянно място се извършва в края на май или началото на юни на разстояние 70/45 см. Готовият разсад трябва да бъде добре развит, с мощна коренова система и запазен вегетационен връх, здрав и добре закален. Сади се до първия лист, като се внимава да не се засипе вегетационния връх с почва. Непосредствено след това се полива. Грижите през време на вегетацията се състоят в редовно разрохкване на почвата, загърляне, поливане, подхранване и навременната борба с плевели и неприятели. Отглеждането става изключително при поливни условия. Първата обработка на почвата се извършва няколко дни след засаждането. Желателно е следващите разрохквания да се извършват след поливане или проливни дъждове. Една седмица след засаждането се попълват местата на пропадналите растения с останалия в резерв разсад. Новото растение се поставя на около 8-10 см встрани от мястото където е било старото. Първото загърляне се извършва 25-30 дни след засаждането, а второто след още 15-20 дни. Подхранва се при саденето или 15-20 дни след това и отново при свиването на зелките. Внася се 25-30 кг/дка амониев нитрат. Поливането един път в седмицата е задължително условие за добрия успех. При свиване и наедряване на зелката, нуждата от вода нараства.
От групата на средно ранните сортове популярност са добили българските Балкан, Марица 18/5, Топаз и др. В последните години има внос на семена от чужди сортове, също с добри качества, които са изпитани при нашите почвено-климатични условия. Представяме ви няколко от тях.
Megaton (Мегатон) – холандски сорт. Зелката е кръгла, средно висока, с широк диаметър, средно плътна. Тя е полупокрита, а покривният лист е зелен с бледо антоцианово оцветяване. Вътрешността е белезникава, а вътрешният кочан е къс. При добра агротехника средното й тегло става около 3,200-4,00 кг.
Almanac (Алманак) - холандски сорт. Зелката е кръгла, много плътна, сравнително голяма. Вътрешността й е бледо кремаво оцветена, а вътрешният кочан къс. Консистенцията е сочна, средно груба, вкусът много добър.
Hurricane (Хърикейн) - холандски сорт. Зелката е кръгла при надлъжен пререз, висока, със среден до голям диаметър, плътна. Средното й тегло е 2,300-2,600 кг. Покривният лист е зелен, със слабо антоцианово оцветяване. Вътрешността белезникаво оцветена, а. вътрешният кочан е къс.
Royal Vantage (Роял Вантиж) - Зелката е кръгла при надлъжен пререз, със сравнително голям диаметър. Покривният лист е светло зелен. Вътрешността е средно плътна, рехава, с къс вътрешен кочан. Средното тегло е 3,000-3,700 кг.

Сочни зелки в градината
6051
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини