Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2017 г.

Сочни зелки в градината

Можете да настаните чужди сортове в лехите

Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на май. За тази цел се подготвят вдлъбнати лехи на добре запасени с хранителни вещества парцели с възможност за осигуряване на гравитачно напояване. Избягвайте гъстата сеитба. Важна грижа при производството на разсад са редовното поливане и подхранване. Когато е необходимо, растенията се разреждат.
Засаждането на постоянно място се извършва в края на май или началото на юни на разстояние 70/45 см. Готовият разсад трябва да бъде добре развит, с мощна коренова система и запазен вегетационен връх, здрав и добре закален. Сади се до първия лист, като се внимава да не се засипе вегетационния връх с почва. Непосредствено след това се полива. Грижите през време на вегетацията се състоят в редовно разрохкване на почвата, загърляне, поливане, подхранване и навременната борба с плевели и неприятели. Отглеждането става изключително при поливни условия. Първата обработка на почвата се извършва няколко дни след засаждането. Желателно е следващите разрохквания да се извършват след поливане или проливни дъждове. Една седмица след засаждането се попълват местата на пропадналите растения с останалия в резерв разсад. Новото растение се поставя на около 8-10 см встрани от мястото където е било старото. Първото загърляне се извършва 25-30 дни след засаждането, а второто след още 15-20 дни. Подхранва се при саденето или 15-20 дни след това и отново при свиването на зелките. Внася се 25-30 кг/дка амониев нитрат. Поливането един път в седмицата е задължително условие за добрия успех. При свиване и наедряване на зелката, нуждата от вода нараства.
От групата на средно ранните сортове популярност са добили българските Балкан, Марица 18/5, Топаз и др. В последните години има внос на семена от чужди сортове, също с добри качества, които са изпитани при нашите почвено-климатични условия. Представяме ви няколко от тях.
Megaton (Мегатон) – холандски сорт. Зелката е кръгла, средно висока, с широк диаметър, средно плътна. Тя е полупокрита, а покривният лист е зелен с бледо антоцианово оцветяване. Вътрешността е белезникава, а вътрешният кочан е къс. При добра агротехника средното й тегло става около 3,200-4,00 кг.
Almanac (Алманак) - холандски сорт. Зелката е кръгла, много плътна, сравнително голяма. Вътрешността й е бледо кремаво оцветена, а вътрешният кочан къс. Консистенцията е сочна, средно груба, вкусът много добър.
Hurricane (Хърикейн) - холандски сорт. Зелката е кръгла при надлъжен пререз, висока, със среден до голям диаметър, плътна. Средното й тегло е 2,300-2,600 кг. Покривният лист е зелен, със слабо антоцианово оцветяване. Вътрешността белезникаво оцветена, а. вътрешният кочан е къс.
Royal Vantage (Роял Вантиж) - Зелката е кръгла при надлъжен пререз, със сравнително голям диаметър. Покривният лист е светло зелен. Вътрешността е средно плътна, рехава, с къс вътрешен кочан. Средното тегло е 3,000-3,700 кг.

Сочни зелки в градината
6077
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини