Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.11.2017 г.

Лилията: приказка от водата

Светлината е един от най-важните фактори

Водните лилии са символ на необикновената красова и изящество.
В света съществуват много сортове и хибриди на водните лилии и с всяка година тяхната популярност става все по-голяма. Те могат да бъдат отглеждане не само в отгромните и дълбоки водоеми, но и в малки изкуствени басейни, които могат да се съберат дори в жилището ви, ако им осигурите достатъчно количество светлина през лятото и комфорт за презимуване в по-хладното време на годината. Родината на водната лилия е Африка, топлите азиатски страни, но сега съществуват сортове, които напълно успешно могат да презимуват и в условията на минусови температури през зимата. Важно условие, което трябва да обезпечите и през лятото, и през зимата, е достатъчното светлина за растението.

Редовно подхранвайте
Водните лилили могат да се отглеждат дори в аквариуми, но не трябва да забравяте, че това растение се нуждае от редовно подхранване, достатъчно количество светлина, а почвата, в която се отглежда, задължително трябва да съдържа глина.
Идеалната почва за отглеждане на водната лилия представлява смес от торф, малко пясък и глина, плюс малко количество чернозел или кал от дъното на някои водоем. Тук може да се внесат и дългодействащи торове за водни растения. След това тази смес се поставя в малък пластмасов съд с мрежести стени и дъно, за да могат растащите корени на лилията да се чувстват свободни.
Можете да постъпите още по-просто: вземете много плътен найлонов плик и направете в него отвори, засипете с почва, засадете растението и го пуснете на дъното на водоема или в предварително подготвения съд за отглеждане на водната лилия. Оптималната дълбочина за засаждането на водната лилия е най-малко 60 см и след като натрупате достатъчно опит, можете да ги отглеждате и на по-плитки места – до около 30 см. Много важно е редовно да сменяте поне 1/3 от водата, ако все пак сте решили да отглеждате водна лилия в съд. Ако я държите в изкуственото си езеро, достатъчно е да правите редовна профилактика, свързана с почистването на водоема, подмяната на водата и осигуряването на кислород.

Презимуването
Водните лилии могат да презимуват в кофа с вода, поставени в мазето. Растенията обаче не трябва да се оставят навън, ако сте в район, където температурите падат много под нулата.
В по-топлите райони на страната ни обаче, любителите градинари често я оставят и в езерото си. Падналият наад водоема сняг създава изолационен слой, който надеждно защитава водната ви лилия от замръзване.
Ако растението обаче е в стайни условия, то трябва да прекратите подхранванео му още през август, за да го подготвите за покоя. Не трябва да забравяте редовно да подменяте водата и да осигурявате допълнително осветление.

Отглеждане от семена
Отглеждането на водната лилия от семена е интересен процес, който превръща крехкото семенце в разкошна красавица. Семената на водната лилия са достатъчно дребни, но засаждането им не е никак сложно:
- Можете да ги поставите в някакъв малък съд, който добре задържа водата (или като добавите малко торф) и да чакате покълването на семената.
- Възможно е да отгледате растение от семена и по следният начин: в съд се налива малко вода. Насипва се пясък около 2-3 см и след това семената се поставят в пясъка. Внимателно налейте отгоре вода.
- Оптималната температура за отглеждането на семената е от 25 до 30 градуса, като задължително трябва да осигурите достатъчно количество светлина. След като на младите расетния се появи по един лист, то те могат да се разсаждат в отделни съдове.

Лилията: приказка от водата
9465
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини