Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Как да форсирате цикория за вкусни салата

Кореноплодите трябва да се подрежат и да се наредят на пригодено място

Салатната цикория Витлуф е известна и като брюкселска. Тя е двугодишно растение. Подобно на морковите, през първата година се отглеждат кореноплодите. Те се изваждат през зимата и листата се отрязват на 2-3 см над връхната пъпка. Чрез форсиране през студеното време от тях могат да израснат удължени и плътни кочанчета от избелени сочни листа. Те се използват се главно за салати. Съдържат белтъчини, разтворими захари, полизахарида инулин, интибин, който влияе положително на стомашните функции и възбужда апетита, минерални соли.
Ускоряването на развитието им става на етапи, през цялата зима, чак до април и трябва да протича на тъмно.

В парник
Вземете част от съхранените кореноплоди. Те трябва да са с дължина 15-20 см, с диаметър при челото 3-5 см и с добре оформена връхна пъпка. По-дългите кореноплоди се подрязват, тъй като всички трябва да са еднакво дълги.
В зависимост от района и времето в обикновен студен или полутопъл парник, почвата се накопава и ако е суха – се навлажнява. Кореноплодите се нареждат изправени, с челата нагоре, почти наполовина и повече зарити в почвата, един до друг, но без да се допират плътно, на еднакво ниво. Върху тях се насипва пресята влажна почва, угнил оборски тор или пясък, на дебелина 25-30 см. Колкото по-плътен е покриващият слой, толкова по-качествени са израсналите кочани. За да се поддържа постоянна влажност, се оросява често, но умерено. Отгоре парникът се покрива. През първата седмица температурата е добре да се поддържа около 10ºС, по-късно – 15-18ºС. Кочаните израстват до повърхностния слой за 25-30 дни. Покривният слой се отстранява внимателно, обезцветените кочани се отрязват с 1 см от кореноплода. От 1 кв. м се получават 200-250 кочана.

В избата
Форсирането на салатната цикория може да се направи и в изба или в друго подходящо помещение. Насипва се загрят оборски тор на дебелина 30-35 см, на широчина 1-1,5 м. Отгоре се настила не много дебел слой влажна почва или пясък. Кореноплодите се нареждат изправени, както по-горе и се покриват със слоя градинска почва на дебелина около 30 см. Периодично се оросява. При температура 18-20ºС кочаните се формират за около 1 месец. При по-висока температура кочаните израстват по-бързо, но са по некачествени.
Можете да използвате и сандъчета, в които се насипва влажен пясък или плодородна градинска почва. Кореноплодите се нареждат както по-горе и се покриват плътно с 20-25 см градинска почва, пясък, угнил оборски тор или торф. Поддържа се постоянна, но умерена влажност. Температурата не трябва да се променя рязко и да е 15-18-20ºС. Кочаните се режат след 25-30 дни.

Как да форсирате цикория за вкусни салата
15402
 

Последни материали
Виж
Втора година да продаваш под себестойност е много зле
Дори при 6,5 млн. тона пшеничена реколта фермерите няма да покрият загубите от пролетните култури
Мечтата на бранша
Земеделският бранш се обединява около исканата оставка
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
Българското зърно отново е с най-атрактивната цена
Египет напазарува 770 хил.тона черноморска пшеница
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
Мотивирана критика
От НАЗ настояват за оставката на зам. министър Таня Георгиева поради несправяне с работата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини