Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Облагородете фиданките

Ако дръвчетата в градината ви не раждат както трябва или пък искате да смените сорта, сега е времето, в което можете да отрежете нужните ви клончета за калеми. Подбирайте силни, едногодишни леторасти от добре плододаващи дървета на желания сорт. Отрежете ги според дължината на леторастите. При присаждането им ще определите необходимата дължина. Леторастите откъм южната страна на дървото са най-подходящи за калеми, защото са най–зрели. Особено важно е да изберете клончета с добре развити пъпки, разположени близо една до друга. Съхранете ги на открито място, неогрявано от зимното слънце. Покрийте ги с почва на 1/3 от дължината им.
Можете да използвате студеното време и за повторно облагородяване на някои овощни дървета. Тях можете да подготвите чрез намаляване на короните.
За намаляване на короната отделните клони силно се скъсяват, като се спазва ъгъл, който е различен при различните овощни дървета. При костилковите дървета и крушите той е 80 – 90 °, а при ябълките - от 100 до 120 °. Премахват се всички излишни клони в нейната вътрешност. Тъй като облагородяването ще направите едва през март, оставете определените клони с около 10 см по–дълги. Преди да започнете рязането, огледайте короната, определете клоните, които не са по–дебели от 10 см. Ако са с по–голям диаметър, то ще се затрудни зарастването на раната. За да не се задуши облагороденото дръвче в собствения си сок през пролетта се оставят няколко неорязани (подхранващи) клони. Те осигурят храненето на дървото през първите години. За подхранващи клони се избират такива, които в последствие могат да бъдат премахнати, без да пострада короната на дървото. При намаляване на короната най–добре е да работят двама души.

Облагородете фиданките
4139
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини