Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Облагородете фиданките

Ако дръвчетата в градината ви не раждат както трябва или пък искате да смените сорта, сега е времето, в което можете да отрежете нужните ви клончета за калеми. Подбирайте силни, едногодишни леторасти от добре плододаващи дървета на желания сорт. Отрежете ги според дължината на леторастите. При присаждането им ще определите необходимата дължина. Леторастите откъм южната страна на дървото са най-подходящи за калеми, защото са най–зрели. Особено важно е да изберете клончета с добре развити пъпки, разположени близо една до друга. Съхранете ги на открито място, неогрявано от зимното слънце. Покрийте ги с почва на 1/3 от дължината им.
Можете да използвате студеното време и за повторно облагородяване на някои овощни дървета. Тях можете да подготвите чрез намаляване на короните.
За намаляване на короната отделните клони силно се скъсяват, като се спазва ъгъл, който е различен при различните овощни дървета. При костилковите дървета и крушите той е 80 – 90 °, а при ябълките - от 100 до 120 °. Премахват се всички излишни клони в нейната вътрешност. Тъй като облагородяването ще направите едва през март, оставете определените клони с около 10 см по–дълги. Преди да започнете рязането, огледайте короната, определете клоните, които не са по–дебели от 10 см. Ако са с по–голям диаметър, то ще се затрудни зарастването на раната. За да не се задуши облагороденото дръвче в собствения си сок през пролетта се оставят няколко неорязани (подхранващи) клони. Те осигурят храненето на дървото през първите години. За подхранващи клони се избират такива, които в последствие могат да бъдат премахнати, без да пострада короната на дървото. При намаляване на короната най–добре е да работят двама души.

Облагородете фиданките
4231
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини