Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Облагородете фиданките

Ако дръвчетата в градината ви не раждат както трябва или пък искате да смените сорта, сега е времето, в което можете да отрежете нужните ви клончета за калеми. Подбирайте силни, едногодишни леторасти от добре плододаващи дървета на желания сорт. Отрежете ги според дължината на леторастите. При присаждането им ще определите необходимата дължина. Леторастите откъм южната страна на дървото са най-подходящи за калеми, защото са най–зрели. Особено важно е да изберете клончета с добре развити пъпки, разположени близо една до друга. Съхранете ги на открито място, неогрявано от зимното слънце. Покрийте ги с почва на 1/3 от дължината им.
Можете да използвате студеното време и за повторно облагородяване на някои овощни дървета. Тях можете да подготвите чрез намаляване на короните.
За намаляване на короната отделните клони силно се скъсяват, като се спазва ъгъл, който е различен при различните овощни дървета. При костилковите дървета и крушите той е 80 – 90 °, а при ябълките - от 100 до 120 °. Премахват се всички излишни клони в нейната вътрешност. Тъй като облагородяването ще направите едва през март, оставете определените клони с около 10 см по–дълги. Преди да започнете рязането, огледайте короната, определете клоните, които не са по–дебели от 10 см. Ако са с по–голям диаметър, то ще се затрудни зарастването на раната. За да не се задуши облагороденото дръвче в собствения си сок през пролетта се оставят няколко неорязани (подхранващи) клони. Те осигурят храненето на дървото през първите години. За подхранващи клони се избират такива, които в последствие могат да бъдат премахнати, без да пострада короната на дървото. При намаляване на короната най–добре е да работят двама души.

Облагородете фиданките
3832

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини