Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.10.2017 г.

Облагородете фиданките

Ако дръвчетата в градината ви не раждат както трябва или пък искате да смените сорта, сега е времето, в което можете да отрежете нужните ви клончета за калеми. Подбирайте силни, едногодишни леторасти от добре плододаващи дървета на желания сорт. Отрежете ги според дължината на леторастите. При присаждането им ще определите необходимата дължина. Леторастите откъм южната страна на дървото са най-подходящи за калеми, защото са най–зрели. Особено важно е да изберете клончета с добре развити пъпки, разположени близо една до друга. Съхранете ги на открито място, неогрявано от зимното слънце. Покрийте ги с почва на 1/3 от дължината им.
Можете да използвате студеното време и за повторно облагородяване на някои овощни дървета. Тях можете да подготвите чрез намаляване на короните.
За намаляване на короната отделните клони силно се скъсяват, като се спазва ъгъл, който е различен при различните овощни дървета. При костилковите дървета и крушите той е 80 – 90 °, а при ябълките - от 100 до 120 °. Премахват се всички излишни клони в нейната вътрешност. Тъй като облагородяването ще направите едва през март, оставете определените клони с около 10 см по–дълги. Преди да започнете рязането, огледайте короната, определете клоните, които не са по–дебели от 10 см. Ако са с по–голям диаметър, то ще се затрудни зарастването на раната. За да не се задуши облагороденото дръвче в собствения си сок през пролетта се оставят няколко неорязани (подхранващи) клони. Те осигурят храненето на дървото през първите години. За подхранващи клони се избират такива, които в последствие могат да бъдат премахнати, без да пострада короната на дървото. При намаляване на короната най–добре е да работят двама души.

Облагородете фиданките
4112
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини