Начало » Пазари » Зърно
27.10.2017 г.

Русия може да загуби до 8 на сто от рекордната зърнена реколта

sinor

Съществува висок риск да бъде загубена 7-8% от тазгодишната зърнена реколта в Русия, смята президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевский, цитиран от електронното издание Агроинвестор. Оценки на организацията сочат, че реколтата от зърнени и зърнобобови култури през тази година ще достигне 132,5 млн. тона.

„Но при нивото на цените през първите месеци от сезона съхраняването на зърното в елеватори е икономически неизгодно в много региони”, обяснява Злочевский. Според него в очакване на по-добри цени значителна част от руските фермери ще задържа продажбите н зърно, а за да икономисат средства за съхраняването му мнозина от тях ще го складират в помещенията, предназначени за техниката, а напролет забележима част от него ще бъде поразена от насекоми. В момента в зависимост от региона съхранението на тон зърно в елеватор излиза от 70 до 100 рубли (между евро и евро и половина) на месец.

Проблемите със съхранениет на зърното коментира и президентът на Руския съюз на птицевъдите Владимир Фисинин. „Сега главната задача е да запазим събраното зърно, без да се стигне до значителни загуби откъм качество. Ако реколтата се съхранява в неподходящи условия, през пролетта ще се появи плесен, а след не я и токсини. Такова зърно може да не става даже за фураж”, посочва Фисинин.

При настоящите изкупни цени обаче дори описваните от Злочевский и Фисинин загуби ще се окажат по-изгодни за производителите от икономическа гледна точка в сравнение с разходите за съхраняване в елеваторите. Към днешна дата в регионите, произвеждащи зърно в Русия, положението на фермерите от ценова гледна точка е „изключително неблагоприятно”, изтъкна президентът на руския Национален съюз на зърнопроизводителите Павел Скурихин. Цената на зърното от началото на жътвата до октомври се понижи в зависимост от отглежданата култура и региона с между 2 хил. и 3,5 хил. рубли на тон. В Централния федерален окръг в средата на октомври пшеницата от 3 клас струваше между 7 и 9,5 хил. рубли за тон, докато година по-рано цените достигаха и до 11 хил. рубли за тон. В Приволжския окръг за пшеница 3 клас в момента плащат 7-7,9 хил. рубли за тон в сравнение с 9-10,5 хил. рубли през октомври 2016 г., а в Сибир – не повече от 6-7 хил. рубли за тон при 9-19 хил. рубли за тон преди година.

Задържането на продажбите си струва само ако по-късно продажните цени компенсират разходите за съхранение на реколтата, коментира на свой ред директорът на аналитичния център „Русагротранс” Игор Павенский, който не изключва варианта цените през пролетта да достигнат такива нива, че фермерите да бъдат компенсирани с горница за забавянето на продажбите.

От руското министерство на селското стопанство вече предвиждаха загуби при зърното през сезона, но не от съхранение, а заради изоставането в графика на жътвата. Изчисления на ведомството сочат, че заради по-късното прибиране на реколтата Русия загубила между 8 и 10 млн. тона зърно в чисто тегло. „Трябва да прибираме реколтата в оптималните срокове, закъснеем ли дори само със седмица и започват да се трупат загуби”, обясняваше тогава началникът на отдела за растениевъдство в министерството Пьотр Чекмарьов. По думите му през тази година Русия е можела да прибере 140 млн. тона зърно.

По данни на министерството към 25 октомври са били ожънати 45,1 млн. хектара със зърнени и зърнобобови култури, което представлява 95,8% от всички засети площи. Прибрани са 134,5 млн. тона при среден добив от 29,9 центнера от хектар, докато към същата дата на миналата година са били ожънати 118,5 млн. тона при среден добив от 26,6 центнера от хектар. 

Русия може да загуби до 8 на сто от рекордната зърнена реколта
5833
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини