Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Дъбилните вещества правят вкуса тръпчив

Синор.БГ / 24.10.2017 г.

Сливите съдържат значително количество дъбилни вещества, които придават тръпчивия вкус. Тези вещества спадат към т.н. протектори, които свързват свободните радикали при радиоактивно облъчване, което определя и важното им биологично и физиологично значение. Характерна особеност е по-голямото съдържание на витамин В2 и каротин /провитамин А/. Съдържат и витамин С, но в по-малко количество.
Счита се, че минералните вещества на плодовете се усвояват по-лесно от човешкия организъм, тъй като повечето от тях влизат в състава на органични съединения. Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Богати са и на калий, който стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат и високо съдържание на желязо и за това са добро средство при лекуване на анемични състояния. Препоръчват се и при обща слабост, отпадналост и преумора, ободряват нервите, увеличават енергетичните ресурси на организма. Сливите притежават и разслабващ ефект, което се дължи на установеното в тях вещество дифенилизатин.
Зимната трънкослива има дребни плодове , със средно тегло около 10 г, кръгли, с тънка дръжка. Кожицата е плътна и трудно се отделя от плодовото месо. Тя е тъмносиньо оцветена, с дебел восъчен налеп. Плодовото месо е зеленикавожълто, в пълна зрялост е тъмножълто, сладко, кисело и силно тръпчиво, с много приятен вкус. Плодовете узряват в края на октомври-началото на ноември и могат да се съхранят до края на декември. Подходящи са да присъстват на Коледната трапеза. Костилката е дребна, със средно тегло 0,6 г.

Дъбилните вещества правят вкуса тръпчив
6241
 

Последни материали
Виж
Вижте ставките по преходната национална помощ за говеда и биволи за Кампания 2025 г.
Хапваме повече плодове и зеленчуци
За пет години сме намалили хляба с 16%
Среща на депутата Десислава Танева с привърженици
ГЕРБ в Сливен: Има дефицити в управлението на много министерства
Басейнова дирекция
Светкавично разчистват асфалтов отпадък от брега на Тунджа, до Крушаре
Стопанинът обяснява чудото
Как овощната градина на Халил оцеля в масивен пожар около нея
Посланикът н.пр. Арун Саху пред бизнеса
Пазарът в Индия е отворен за българското вино
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини