Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.10.2017 г.

Да подготвим растенията за зимата

Ако искате растенията ви да са укрепнали и по-добре да се подготвят за зимата, изнасайте ги през лятото под открито небе. Пребиваването на свеж въздух ще е полезно за болшинството стайни цветя. За да не замръзнат топлолюбивите видове, питайте при покупката и четете справочна литература, можете ли да ги изнасяте навън. Ако да, то трябва да ви е ясно каква е критичната граница за тях, при която те трябва да се прибират обратно в стаята. За удължаване на пребиваването на растенията на чист въздух ще ви помогнат специални материали и прийоми.

Не скривайте короната!
Никога не скривайте надземната част на растенията, а също така и не покривайте повърхността на почвата в саксията с фолио: те трябва да дишат. Растенията се укриват само с въздухопроницаеми материали.

Увийте в плет
Дебелото кокосово влакно във вид на вата и найлонът с балончета защитават корените на растенията от студа. Не е нужно да укривате и надземната им част – растенията се нуждаят от светлина и свеж въздух.

Есенна ваканция
Топлите укрития позволяват на растенията по-дълго време да са на открит въздух, което несъмнено, ще им е от полза. При тази операция обаче е много важно правилно да „затоплите” саксиите, за да не навредите на своите питомци.

1. Първо фолио. Загърнете саксията с найлон с балончета. Колкото са по-дебели балончетата, толкова повече въздух се съхранява в тях, следователно, толкова по-топло ще бъде укритието.
2. След това – рогозка. Сложете около саксията рогозка с такъв размер, че краищата му да могат да се застъпят един с друг. Не пристягайте плътно.
3. Закрепете с тел. С тънка тел закрепете рогозката, за да не се отгъва при силен вятър.
4. Запълнете. Пространството между фолиото и рогозката напълнете със суха слама или листа, дървесни отпадъци, стиропор или засипете със сух торф.
5. Покрийте повърхността на почвата със слама или друг материал. За поливането просто повдигайте част от сламата.

Втори вариант: поставете саксията с растението в по-просторна кашпа и пространството между стените на съдовете уплътнете с упоменатите материали. Внимание: поставете растенията под навес, за да избегнете намокрянето им от дъжд.

Срокове на преместване
Контейнерните растения са родом от най-различни ъгълчета на земното кълбо. Едни от тях могат да стоят под открито небе до самата зима, а други трябва да се приберат в топла стая в края на лятото.
Започвайки от септември- октомври, едно след друго те трябва да се приберат от просторната тераса в топлият дом.

Минимална нощна температура
15 градуса - Бугенвилия, хибискус
10 градуса- Еониум, калистемон, хризантема, лимон, бругмансия, драцена, фуксия, пасифлора, вашингтония, юка
5 градуса - Абутилон, агапантус, агаве, кордилине, жасмин, олеандър, финикова палма
0 градуса - Аукуба, камелия, палмите трахикарпус и хамеропс, фикус

Презимуване на топло
Ако единственото, което вие можете да предоставите на своите питомци е топла стая, то трябва да предвидите промяната на температурата трябва да е бавна. Тогава ще има по-малки загуби и растенията по-добре ще се приспособят към новите условия в стаята – прекалено топъл и сух въздух и недостатъчно осветление.

Презимуване на студено
Ако имате подходящо студено помещение: зимна градина, неотоплявано, но незамръзващо помещение, гараж, мазе и др., то при преместването на растенията няма да има стрес. Те попадат в същите температурни условия, които са оптимални за тях. Тогава можете да ги държите навън колкото искате, но трябва да ги предпазите от замръзване.

Защита от вятъра
На откритите балкони най-големият проблем е вятърът. Поставете растенията по-близо до стената или намерете друго защитено от вятъра място. Ако те са стояли през лятото по отделно, далече едно от друго, то ги групирайте в комопозиция. Така те се защитават по-добре.

Материали за изолация
Сухият торф се продава в големи торби. Ако имате няколко саксиени растения, то един пакет ще стигне за няколко години. За изолация също така се използва компост, дребен керамзит, натрошен пенопласт, сухи листа, растителни отпадъци, а също така и обикновена почва.

Есенен гардероб
В допълнение към рогозките, можете да използвате и топло „пончо” от кокосови влакна. Това е кръг с отвор в центъра и прорез, през който се поставя на ствола на саксиеното растение.

Да подготвим растенията за зимата
11741
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Ранните зеленчуци изискват оран през есеннта
Да се подготвим за пролетта от есента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини