Начало » Новини » Страната
19.10.2017 г.

На Отчовден се почита паметта свети Иван Рилски, небесния закрилник на българския народ

Гробът на Иван Рилски край манастира, основан от него Снимка: Wikipedia

На днешния ден българската православна църква почита паметта на свети Иван Рилски, титулован като небесния закрилник на българския народ. Роден е според житиеписците в бобошевското село Скрино в средата на девети век и умира на 18 август 946 г. Съвременник е на управлението на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I, като най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927 – 969).

Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври. Във всички жития и летописи той е насоман само с монашеското му име Йоан.

Според житията до 25-годишната си възраст Иван Рилски е бил пастир. В сърцето му обаме винаги е горяла любовта към Бога и когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина.

Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Славата му се разнася далеч от Рила планина из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 km от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Умира на 18 август 946 г. на около 70-годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес.

Преди смъртта си се оттегля в пълно уединение и съставя своето „завещание“.

Този Завет той оставя на учениците си на 25 март Благовещение 941 г.Текстът му, запазен в преписи от XVIII и XIX век, е изпъстрен с множество библейски цитати от Стария и Новия завет. Според Иван Гошев Заветът е близък до съставения от Теодор Студит Устав на Студийския манастир в Цариград.[8] Някои учени обаче подлагат на съмнение автентичността му и смятат, че той е бил написан след XVII век.

На Отчовден се почита паметта свети Иван Рилски, небесния закрилник на българския народ
7033
 

Последни материали
Виж
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Свързани материали
Виж
На 18 август българите отдават почит на Свети Иван Рилски
Християнски празници
Днес почитаме паметта на Иван Рилски, небесния закрилник на българите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини