Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.10.2017 г.

Бабините зъби (Tribulus terestis)

Цъфти от края на май до септември

Бабините зъби (Tribulus terestis) се срещат почти навсякъде у нас по песъчливи и каменисти места. Големият интерес към билката възникна, след като световни светила в медицинската наука установиха много болести, които може да лекува. Не закъсняха да се активизират и нашите учени. Освен по проблема за мъжката потентност създадоха хранителната добавка Б 1. При използването й се разгражда повърхностния слой на шиповете, в резултат на което болката отзвучава.
В различните райони на страната билката е известна с най- различни имена: бабаручка, бабици, бодланка, върти поп, гускини зъби, иглица, трабузан, чонка, чикирдек, щръкалова чонка, щръко игли, щръкова нога.

Образуват идеална пентаграма
Бабините зъби едногодишни тревисти растения с пълзящи стъбла. Те се разклоняват силно, покриват почвата и достигат дължина до 60 см. Покрити са гъсто с нежни власинки. Листата са сложни, чифтоперести. Отделните дялчета са силно овално удължени, подредени срещуположно. Двойките най-често са 5-6. Горната им повърхност е гладка, а отдолу имат власинки. Цветовете излизат от пазвите на листата на къси дръжчици. Те са много нежни, красиви, съставени от по 5 жълто обагрени венчелистчета. Яйчникът е с пет гнезда, а тичинките са 10. Цъфтежът е продължителен – от края на май до септември.
Товa е единственото растение в природата, чийто плод е идеална пентаграма. Научното обяснение идва от петгнездния яйчник, който оформя пет плодчета, завършващи с остри шипчета. В последствие те се разпадат.

Изберете лека почва
Ако желаете да отглеждате билката, почвата трябва да е с лек механичен състав - песъчлива, дори камениста. Мястото трябва да е много добре огрявано от слънцето. Излишната влажност е вредна. Растенията се засаждат на редове 90 х 90 см, а ако почвата е по-богата и на 1 х 1 м. Докато са малки се окопават, за да се унищожават плевелите и да се премахва образувалата се от дъждовете почвена кора. Прибира се по време на цъфтежа, когато надземната маса е най-добре развита. Изсушава се на сянка или в сушилни при 45С.

Лечебните свойства на билката са безспорни. Химичният анализ показва, че във всички части на растението се съдържат стероидни сапонини. Най-главните от тях са фуростанолови сапонини, протограцилин и протодиосцин. Освен тях има хекогенин, рутин, астрагалин и трибулозид. Много ценни съставки са алкалоидите, органичните киселини, множестото минерални соли и маслото.
В резултат на това лечебният спектър на билката е в много широки граници. Най-популярно е полово стимулиращото действие. Следват пикочигонното и дезинфекционно. Българската народна медицина употребява стръкове от бабини зъби при хемороиди, възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Използва ги също за разхлабване, срещу умствена и физическа умора, при анемия. С увереност се препоръчват при стерилитет, както при мъже, така и при жени, импотентност и при увеличена простата.
Билката може да се ползва външно, при разширени вени, хемороиди и екземи. Вътрешно се използва отвара. Една супена лъжица ври в 500 мл вода 5 минути. Изпива се на 4 –5 пъти преди хранене.

Бабините зъби (Tribulus terestis)
3507

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини