Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.10.2017 г.

Катерачи превземат оградата

Не е тайна, че растенията, които живеят в градината, придават на двора неповторим облик, а знанията на основите на градинския дизайн могат просто до неузнаваемост да преобразят всеки градински участък. Виещите се растения са идеални за тези цели. Със своите дълги филизи те са способни не само да “облечат” оградата, но и да придадат на градината повече естественост, а цъфтящите растения просто са обречени да бъдат център на внимание през целия период на цъфтеж.
В качеството на украса на оградата най-популярни са цъфтящите многогодишни видове. Те са много лесни да отглеждане, а възможностите на растежа им позволяват дори и най-високите огради за няколко години да се превърнат в красив зелен жив плет.

Плетистите рози са едни от най-любимите растения на болшинството собственици на градински участъци. Разнообразието от разцветки, обилният цъфтеж и относителната непретенциозност ги правят желан гост практически навсякъде. Болшинството сортове плетисти рози цъфтят през първата половина на лятото в продължение на 3-4 седмици, а след това гъстите им листа украсяват оградите до късна есен. Розите са достатъчно устойчиви на засушаване и предпочитат слънчево място, където те могат да проявят своята красота. Тези многогодишни видове трябва да се фиксират към опора според растежа си, а в регионите с много студени зими плетовете на тези храсти се свалят от опората и се укриват до пролетта.

За декориране на огради активно се използват клематиси, и това не е удивително, тъй като техните нежни цветове привличат всички погледи. Бели, сини, виолетови, розови, те гъсто покриват филизите на растението от юни до октомври в зависимост от избрания от вас сорт. Осигурете им слънчево място и плодородна почва, и можете смело да очаквате цъфтеж и активен растеж. Както и розите, и те трябва да бъдат фиксирани към опори.

Засаждането на лианата орлови нокти, несъмнено, е правилно решение. Това катерливо растение се явява просто шампион по непретенциозност и освен това се отличава с бърз растеж и обилен цъфтеж, който основно се случва през юни. Множеството малки двуцветни цветове, събрани в съцветия, могат да бъдат бели, жълти, оранжеви, червени и розови. През цялото време на цъфтеж те излъчват силен сладникав аромат, който прави градината ви райско ъгълче. Неоспоримо преимущество на орловите нокти е в това, че това растение практически не бива повреждано от заболявания и е способно да цъфти добре и на засенчено място. Нужно е само да му покажете посоката, и то бързо ще се добере до върха на оградата, образувайки там красива “шапка” от листа и цветове.

Когато говорим за красиви катерливи растения, не трябва да забравяме глицинията, светлолюбива лиана, която цъфти с бели, сини, люлякови и розови цветове. Периодът на цъфтеж основно е през май и е толкова обилен, че четковидните съцветия напълно закриват листата на растението. Това е действително впечатляващо зрелище, но тази топлолюбива красавица може да живее навън само в южните региони на страната, въпреки че може да издържи и кратковременни застудявания.

Още една топлолюбива лиана, кампсисът, е позната на хората от Южна България с яркооранжевите си цветове, които приличат на грамофончета. Тази цъфтяща в средата на лятото лиана има красиви листа и цъфти много продължително. Практически никакви несгоди не са страшни за това растение с изключение на едно – студове под минус 20 градуса. Тази лиана освен това много бързо се разраства и може без време да завоюва място сред по-слабите съседи, затова растежът й трябва да се контролира.
Всички тези многогодишни лиани се нуждаят от редовно подхранване и ежегодна резитба, която осигурява качествен цъфтеж и е просто нужна при бързорастящите видове.

Сред многогодишните растения, които се засаждат около оградите, особено място заемат бръшлянът и дивата лоза. Въпреки че те нямат красиви цветове, популярността на тези устойчиви растения остава неизменна в продължение на много години. Те не се нуждаят от фиксиране към опора и са способни да закрият с плътен килим всяка ограда, дори и тази, която е на сянка. Като вечнозелено растение, бръшлянът може да изпълнява своята функция през цялата година, а дивата лоза се явява листопадна лиана, но се слави с ярките си червени оттенъци на листата през есенния период.

За декорирането на оградата успешно се използват и едногодишни растения. Въпреки че животът им продължава само от пролетта до настъпването на есенните студове, те успяват да израснат на 2-3 м височина. Едно от тези растения е ипомеята, която се засажда навън след установяване на топло време. Желателно е да засадите няколко екземпляра около оградата през малък интервали тогава към средата на лятото ипомеята ще се превърне в зелена стена, посипана със сини, виолетови и малинови цветове. Към катерливите едногодишни видове също така се отнасят ароматният грах, декоративния фасул, кобеята и катерливата латинка. Всички тези растения се нуждаят от обилна слънчева светлина, редовно поливане и подхранване с комплексни торове на всеки две седмици. Периодът на цъфтеж продължава от началото на лятото до есенните студове, а събраните семена стават добър посадъчен материал за бъдещата година.
Виещите се растения, засадени около оградата, могат умело да скрият повърхността й или да създадат плътна зелена жива преграда, така че основата да не се вижда. А що се отнася до декоративната функция, то те я изпълняват просто великолепно. От какъвто и материал да е направена оградата, от камък, дърво или метал, катерливите растения ще я допълнят отлично, ще я украсят и ще й придадат оригинален външен вид.

Катерачи превземат оградата
2770

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини