Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.10.2017 г.

Как да избегнем болестите по картофите при съхранение

Практика

sinor

Картофите са като магнит за гъбичките и вирусните заболявания, които ги нападат още на полето. И след прибирането на реколтата обаче трябва да сме нащрек, за да й позволим просто да изгние.

Маната е сред най-разпространените виновници за съсипване на реколтата в мазето и е в състояние да унищожи до 60-70% от грудките. Елиминирането й обаче не представлява никаква трудност – грудките се измиват с вода и се оставят за седмица-две в тъмно проветриво помещение за зарастване на поразените места. След това се преглеждат, като се отделят онези с размитите сиви или кафяви петна.

Хубавото е, заболяването не се предава от една грудка на друга при съхранението. Отделените при прегледа картофи е добре да бъдат употребени колкото се може по-рано, за да не пропаднат напълно.

За да имаме по-малко проблеми с маната, зеленината на картофите се окосява до 2 седмици преди прибирането на реколтата, което на свой ред се прави в сух слънчев ден. Картофите трябва да се съхраняват в тъмно, добре проветриво помещение. Не е желателно да ги оставим в чували, най-добре е да са в нещо като кошарка с височина до метър. Маната се развива бързо при висока температура, така че съхранението е добре да става при 2-3 градуса по Целзий.

При сухото гниене (фузариум) върху грудките се появяват вдлъбнатини със сиво-кафяв цвят, причинени от гъбичките Fusarium sulphureum и Fusarium solani var. Coeruleum. Често на мястото на петната картофите се сбръчкват и се образуват дупки.

Инфекцията се предава чрез бучки влажна пръста, затова основният начин за защита е ваденето на реколтата в сухо време. Също така не трябва да се оставят за съхранение механично увредени грудки. Уязвими за заболяването са и картофите, вече увредени от мана или струпясване.

За да предотвратим предаването на заразата от една грудка на друга по време на съхранението, картофите се пръскат с биопрепарат, след което се подсушават в тъмно помещение и се свалят в мазе или изба с температура 2-3 градуса по Целзий и влажност 80-90%. Не си струва грудките да бъдат преглеждани, тъй като може да се стигне до механични увреждания, което ги прави уязвими за болестта.

Струпясването, познато и като ризоктония, се познава по черните изпъкнали петна (струпейчета), които могат лесно да се изстържат. Хубавото при нея е, че не променя вкуса на картофите и болните грудки могат да се използват за храна. Освен това като маната не се предава от грудка на грудка при съхранение. Неприятното е, че може да съсипе реколтата догодина, ако заразени грудки бъдат използвани като посевен материал.

При това заболяване помага по-късното обиране на реколтата, при това във влажно и студено време.

Грудките се преглеждат преди оставянето им за съхранение и поразените от заболяването се използват най-рано. Останалите могат да бъдат напръскани с разтвор на фунгицида Дитан М 45 (200 грама на 5 литра вода), след което се подсушават, преди да бъдат оставени за съхранение.

Как да избегнем болестите по картофите при съхранение
9429
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Семенните картофи може да се заразят и в хранилищата
Половината от потребностите на пазара вече се осигуряват от внос
Нарасналите разходи отказват румънските фермери от картофите
Русия обяви квоти за безмитен внос на картофи, моркови и ябълки
Проблем обаче отново се очертава с недостига на посевния материал
Производителите на картофи в Испания са склонни да разширят площите
Скоро ще заработят мощности за преработка на още 1,5 млн. т
Ръстът в търсенето на замразени картофи разшири засетите площи във Франция
Благодарение на разширяването на площите и въпреки спада в добивите
Реколтата от картофи в северозападна Европа расте заедно с разходите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини