Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.10.2017 г.

Как да избегнем болестите по картофите при съхранение

Практика
Как да избегнем болестите по картофите при съхранение

sinor

Картофите са като магнит за гъбичките и вирусните заболявания, които ги нападат още на полето. И след прибирането на реколтата обаче трябва да сме нащрек, за да й позволим просто да изгние.

Маната е сред най-разпространените виновници за съсипване на реколтата в мазето и е в състояние да унищожи до 60-70% от грудките. Елиминирането й обаче не представлява никаква трудност – грудките се измиват с вода и се оставят за седмица-две в тъмно проветриво помещение за зарастване на поразените места. След това се преглеждат, като се отделят онези с размитите сиви или кафяви петна.

Хубавото е, заболяването не се предава от една грудка на друга при съхранението. Отделените при прегледа картофи е добре да бъдат употребени колкото се може по-рано, за да не пропаднат напълно.

За да имаме по-малко проблеми с маната, зеленината на картофите се окосява до 2 седмици преди прибирането на реколтата, което на свой ред се прави в сух слънчев ден. Картофите трябва да се съхраняват в тъмно, добре проветриво помещение. Не е желателно да ги оставим в чували, най-добре е да са в нещо като кошарка с височина до метър. Маната се развива бързо при висока температура, така че съхранението е добре да става при 2-3 градуса по Целзий.

При сухото гниене (фузариум) върху грудките се появяват вдлъбнатини със сиво-кафяв цвят, причинени от гъбичките Fusarium sulphureum и Fusarium solani var. Coeruleum. Често на мястото на петната картофите се сбръчкват и се образуват дупки.

Инфекцията се предава чрез бучки влажна пръста, затова основният начин за защита е ваденето на реколтата в сухо време. Също така не трябва да се оставят за съхранение механично увредени грудки. Уязвими за заболяването са и картофите, вече увредени от мана или струпясване.

За да предотвратим предаването на заразата от една грудка на друга по време на съхранението, картофите се пръскат с биопрепарат, след което се подсушават в тъмно помещение и се свалят в мазе или изба с температура 2-3 градуса по Целзий и влажност 80-90%. Не си струва грудките да бъдат преглеждани, тъй като може да се стигне до механични увреждания, което ги прави уязвими за болестта.

Струпясването, познато и като ризоктония, се познава по черните изпъкнали петна (струпейчета), които могат лесно да се изстържат. Хубавото при нея е, че не променя вкуса на картофите и болните грудки могат да се използват за храна. Освен това като маната не се предава от грудка на грудка при съхранение. Неприятното е, че може да съсипе реколтата догодина, ако заразени грудки бъдат използвани като посевен материал.

При това заболяване помага по-късното обиране на реколтата, при това във влажно и студено време.

Грудките се преглеждат преди оставянето им за съхранение и поразените от заболяването се използват най-рано. Останалите могат да бъдат напръскани с разтвор на фунгицида Дитан М 45 (200 грама на 5 литра вода), след което се подсушават, преди да бъдат оставени за съхранение.

Как да избегнем болестите по картофите при съхранение
2809

Последни материали
Виж
Хиляда лева глоба за опит за измама на Фонд „Земеделие“
Инициатива за дуално обучение
Ученици посетиха ферма, където се произвеждат пелети за фураж
До вчера се приемаха предложения по наредбата
През декември започва приемът на проекти по пчеларската програма
Само в Полша фермерите са успели да приключат с належащите дейности в оптималните срокове
Валежите пречат на жътвата на царевицата и сеитбата на есенниците в големите страни от ЕС
Наука за бизнеса
Новите сортове, селектирани от Института по земеделие в Кюстендил тази година
Мониторингов комитет на ПРСР
Близо 300 милиона лева, неусвоени по ПРСР, отиват към подмерките 4,1 и 6,1 и за биофермери
Свързани материали
Виж
Дори след седмичен спад от 9 на сто
Картофите в Полша са поскъпнали двойно за година
Над 80 на сто от зеленчука се отглежда в югозападната и южната централна част на страната
Подновиха честването на празника на картофите
Предстоящо
Производителите на картофи възстановяват празника си
Големите производители със съвременна складова база предпочитат да изчакат
Дребните фермери в Русия предлагат картофите си по 10 цента за килограм
В БАБХ са регистрирани 40 хил. дка с картофи, докато за обвързана подкрепа са декларирани 92 хил. дка
Тодор Джиков: Скъпи картофи и лук и тази есен заради сухото лято
Не е достатъчно да приберете картофите, трябва и правилно съхранение
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам