Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.10.2017 г.

Малко познатия кардон

Може да расте на едно място до 4 години

Кардонът в природата се среща в Южна Европа и Северна Африка. Създадени са сортове, които се различават главно по наличието или отсъствието на бодли по листата. Най-разпространени са сортовете Турски и Слонова кост. За подправка се използват главните жилки на листата и главният корен на растението. Те се прибавят към супи и ястия от месо, птици и риби.

Засейте редово
Кардонът (Gynara cardunculus) е многогодишно растение. Листата му са двойноперести, насечени, с бодли по края на дяловете и с широки, месести главни жилки. Те са богати на витамин С, каротини, захари, минерални соли и др. Цветовете са събрани в съцветия – кошнички. Семената са едри, сиви, с мрежовидни нишки, с твърда обвивка. 1000 семена тежат 25-30 г. Кълняемостта им се запазва 7 години.
Кардонът се развива на добре обработени, топли, богати на хранителни вещества и влагозапасени почви. Ако се отглеждат на бедни и сухи почви, не дава качествена продукция. Сложете по две семена през пролетта, редово на разстояние 80 см между редовете и 30-40 см вътре в реда, като след това се оставя само по един стрък.

През октомври загърлете
През септември-октомври растенията се загърлят, като върховете им се завързват на снопчета и целите се затрупват с почва или слама. След две седмици листата се изрязват. Съхраняват се на хладно. Растенията, които остават на полето, се покриват с почва, за да се предпазят от ниските температури през зимата. През втората година те образуват цветоносни стъбла, цветове, семена и така може да се отглеждат 4 години на едно място.

Малко познатия кардон
4501
 

Последни материали
Виж
За помпената станция на яз. „Пясъчник“
„Напоителни системи“ пусна обществена поръчка за 25 700 000 лева
Обучават горските по лесовъдство
Евробарометър
Почти цяла Европа определя климатичните промени като глобална заплаха
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
МЗХ
Забраните за косене в сезона на пожарите!
Важно!
Що е то интегрирано производство и защо на фермерите им е трудно да го прилагат?
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини