Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.10.2017 г.

Девесилът не понася сянката

Подходящи за него на наторените терени

Девесилът е ароматна подправка, която се използва масово в българската кухня. Може да се комбинира и допълва с магданоз, копър, майорана, чесън и др. Корените и семената се използват в готварството и в медицината.

Девесилът (Levisticum officinale) е многогодишно тревисто растение с дебело коренище. Стъблото е право, кухо, надлъжно набраздено, голо, достига до 2 м, разклонено. Листата са едри, тъмнозелени, лъскави, от долната страна - по-светли, с триъгълно двойно и тройнопересто насечена петура с дължина 15 см и ширина 8 см. Горните листа са простоперести, едри, а долните – двойноперести. През първата година се образува листната розетка и коренището, през втората и следващите – цветоносното стъбло, цветовете и семената. Цветовете са жълто-зелени, събрани в сложни сенници, съставени от 6-12 лъча. Семената са сламестожълти, овалноелипсовидни, събрани по две заедно, плоски, от външната страна с 3 надлъжни ръба. Като узреят се разделят. Кълняемостта им се запазва 3-4 години. Цъфти през юни, семената зреят през юли.

От девесила не са известни сортове, отглеждат се местни популации. Растенията растат на различни видове почви, но на едно място трябва да остават 3-4 години. Не понасят почвено и атмосферно засушаване, както и засенчване. Качествени добиви се получават, когато почвата е добре обработена и наторена с органични и минерални торове, които се внасят с есенната обработка, а амониевата селитра с предсеитбената обработка през пролетта.

Размножава се със семена и вегетативно през пролетта или есента. Семената се засяват редово при разстояние 25-30 см между редовете. Гъстите посеви се разреждат като между растенията се оставят 15-20 см. При вегетативното размножаване през есента туфите се разделят на отделни части, които да имат по 3-4 коренчета и се засаждат на редове, като между тях се оставят по 50-60 см разстояния, а между растенията – 20 см. Почвата около новозасадените растения се притъпква и полива.
През вегетацията се подхранва с минерални торове, плеви се и се окопава. През втората и следващите години посевът се тори през есента с органични и минерални торове. Отглежда се както целината. Необходимо е да се пази от листните въшки. Листата и младите клонки се берат няколко пъти, когато достигнат на дължина около 15 см и се връзват на връзки, както магданоза.

Девесилът не понася сянката
3138
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Ароматното растение обича рохкавите почви
Да си спомним за девесила
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини