Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.10.2017 г.

Девесилът не понася сянката

Подходящи за него на наторените терени

Девесилът е ароматна подправка, която се използва масово в българската кухня. Може да се комбинира и допълва с магданоз, копър, майорана, чесън и др. Корените и семената се използват в готварството и в медицината.

Девесилът (Levisticum officinale) е многогодишно тревисто растение с дебело коренище. Стъблото е право, кухо, надлъжно набраздено, голо, достига до 2 м, разклонено. Листата са едри, тъмнозелени, лъскави, от долната страна - по-светли, с триъгълно двойно и тройнопересто насечена петура с дължина 15 см и ширина 8 см. Горните листа са простоперести, едри, а долните – двойноперести. През първата година се образува листната розетка и коренището, през втората и следващите – цветоносното стъбло, цветовете и семената. Цветовете са жълто-зелени, събрани в сложни сенници, съставени от 6-12 лъча. Семената са сламестожълти, овалноелипсовидни, събрани по две заедно, плоски, от външната страна с 3 надлъжни ръба. Като узреят се разделят. Кълняемостта им се запазва 3-4 години. Цъфти през юни, семената зреят през юли.

От девесила не са известни сортове, отглеждат се местни популации. Растенията растат на различни видове почви, но на едно място трябва да остават 3-4 години. Не понасят почвено и атмосферно засушаване, както и засенчване. Качествени добиви се получават, когато почвата е добре обработена и наторена с органични и минерални торове, които се внасят с есенната обработка, а амониевата селитра с предсеитбената обработка през пролетта.

Размножава се със семена и вегетативно през пролетта или есента. Семената се засяват редово при разстояние 25-30 см между редовете. Гъстите посеви се разреждат като между растенията се оставят 15-20 см. При вегетативното размножаване през есента туфите се разделят на отделни части, които да имат по 3-4 коренчета и се засаждат на редове, като между тях се оставят по 50-60 см разстояния, а между растенията – 20 см. Почвата около новозасадените растения се притъпква и полива.
През вегетацията се подхранва с минерални торове, плеви се и се окопава. През втората и следващите години посевът се тори през есента с органични и минерални торове. Отглежда се както целината. Необходимо е да се пази от листните въшки. Листата и младите клонки се берат няколко пъти, когато достигнат на дължина около 15 см и се връзват на връзки, както магданоза.

Девесилът не понася сянката
3525
 

Последни материали
Виж
Въпреки очевидно високите цени на поредния търг
Тайван упорито се придържа към вноса на хлебна пшеница само от САЩ
Отчет на държавната агенция
Близо за месец са изстреляни 4 024 ракети срещу градоносни облаци
Масов отказ да садят картофи
МЗХ
Напомняне - до 10 дни след градушките подайте сигнал за оглед!
Инвестиции
BASF прави нов завод за сярна киселина за полупроводници в Германия
Популацията им в България е около и над хиляда
ЕП разхлабва мерките за защита на вълците
Свързани материали
Виж
Ароматното растение обича рохкавите почви
Да си спомним за девесила
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини