Някои сортове лози изресяват и не дават нормален грозд с добре развити и достатъчно на брой зърна в него. Най-често това се случва при Чауш, Червена лисича опашка, Черна резакия, Фоча и др. Прашецът на тези сортове е стерилен и при тях не може да стане самоопрашване. Ако не бъдат оплодени от активен прашец на други сотрове, няма да дадат грозде. Затова много стопани просто взимат решение да не ги отглеждат.
Но тези сортове си имат и своите добри качества. Така например, Чауш е доста разпространен у нас поради много добрите си вкусови качества, както и заради възможността да се опрашва от сортове, които цъфтят едновременно с него. Това са Шасла доре, Мискет Хамбургски, Димят, Памид и др. Ако някой от тях е наблизо до лози от Чауш, прашецът ще попадне и ще опраши ресите. Изкуственото опрашване може да стане и като по време на масовият цъфтеж на лозите се съберат реси от сортове опрашители и с една реса се удря по няколко реси на Чауша. По този начин на изкуствено опрашване се унищожават реси от сорта опрашител. Затова се прилага предимно когато имате малко лози.
Друг начин за изкуствено опрашване е когато използвате пухчета. За да се събере прашец от сорта опрашител, пухчето се разтърква леко от основата към върха на ресата, така се зарежда с прашец. След това по същия начин се нанася и върху ресите на опрашвания сорт. Този начин може да се използва и при самоопрашващите се сортове, когато условията за опрашване не са благоприятни. Добре е и затова, че не се унищожават ресите. Опрашването се извършва само сутрин от 7 до 10 часа и се повтаря поне два пъти по време на цъфтежа.