Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.10.2017 г.

Полезните ЗЕЛЕВИ

Родината на цветното зеле е остров Кипър, където някога са от открили древните римляни. В Европа карфиолът не могъл дълго време да се прихване и да дава семена. Него го докарвали от Изтока и плащали много пари. Едва в ХІХ век френски градинар-любител получил семена от цветното зеле и след това то станало относително достъпно.
Цветното зеле е много хранително. То съдържа много целулоза и няколко редки захари, които всички те подобряват перисталтиката на стомаха. В него се съдържат 5,4% въглехидрати, повече от 4% захари, а също така и минерални соли (калий, фосфор, манган, калций и желязо). Също така например, желязото в него е два пъти повече отколкото в зеления грах, пипера, салатата и три пъти повече от количеството в патладжаните и тиквичките.
В зелето има много витамини В1, В2, РР, каротин. Този зеленчук е богат на витамин С. Дневната норма от този най-важен през зимата витамин се съдържа в 100 г прясно или в 200 в обработено зеле.
Освен това цветното зеле, както и всяко друго растение от семейство Зелеви, се явява профилактично средство срещу рак.
Благодарение на своята структура цветното зеле се усвоява от организма най-добре от всички други зелеви, и затова е особено полезно при диетично хранене при стомашно-чревни заболявания.
Цветното зеле може да се счита като рекордьор по съдържание на биотин сред достъпните хранителни продукти. Биотинът или витамин Н възпрепятства възпалителните процеси на кожата, предотвратява появата на специфични заболявания на жлезите на кожата – себорея. Него често го включват в състава на средствата за грижа за кожата на лицето и главата. Този витамин е отлично средство срещу депресия и хронична умора.
Цветното зеле се използва основно за направата на супи и салати, а също така и за второ ястие. Трябва да се има предвид обаче, че този зеленчук влиза в списъка на потенциално опасните продукти във връзка с алергиите на човека.

Възстановява имунитета
Учените от САЩ са открили начин да неутрализират вредите от пушенето. За да понижат риска от развитие на болести, предизвикани от вредния навик, трябва да внесете промени в начина си на хранене.
В организма на човека има белтък Nrf2, която се нарича пазител на здравето. Той защитава клетките в организма от повреди, които са предизвикани от вредните навици и околната среда.
При пушачите нивото на този белтък се понижава заради никотина. Но има начин да го активизирате и да възстановите неговото количество – трябва да употребявате зеле – броколи, карфиол.
В този зеленчук се съдържа сулфорафан, който възстановява имунитета, който е бил унищожен от пушенето.

Екстракт предпазва от рак
Учените предполагат, че екстрактът от зеле може да стане основа за направата на лекарство за лечението на ракови заболявания. Тестовете са показали, че различните сортове зеле съдържат вещества, които способстват за намаляването на злокачествените образувания.
Учените са забелязали закономерността, че екстрактът от зеле, използван в комбинация със селен, който често се използва при лечението на различни злокачествени образувания, увеличава ефективността на препарата. В лабораторни условия е доказано, че съдържанието на екстракт от зеле понижава риска от развитие на метастази до 60-70%.
Натуралните компоненти на зелето не само блокират развитието на злокачествените образувания, но и способстват за намаляването на вече образувалите се клетки.
В близко време специалистите планират да направят препарати за борба с онкологични заболявания на основата на екстракт от зеле, а също така искат да включат този компонент и в състава на слънцезащитните лосиони.

Броколи прави по-плътни костите
Броколи е едно от най-забележителните зелени зеленчуци. То има много полезни свойства, а неотдавна беше открито още едно – броколи е много полезно за костите.
Най-новите изследвания показват, че храната, богата на витамин К – броколи, спанак, треви и растителните масла, укрепват костите и увеличават тяхната плътност. Особено полезни са тези продукти за жените в ранния климактериум.
Шотландски учени са изследвали жени на възраст 49-54 години и направили извода, че витамин К в съчетание с витамин Д и калций значително укрепват костите. При това за организма е много по-полезно тези витамини да постъпват в него с храната, а не с добавки.
Броколи не само укрепва костите, но и възстановява имунитета и защитава организма от стареене и рак на кожата.

Киселите зелки лекуват язвата два пъти по-бързо
Американски гастроентеролози са открили как може да се ускори процеса по възстановяване на своите пациенти. Те са уверени, че в този план много полезно е зелето.
Хората, страдащи от язва на стомаха, лекарите съветват да употребяват кисело зеле. Включването в храненето на този продукт позволява да се ускори процесът по оздравяване два пъти.
Пълният курс на лечение от язва на стомаха продължава 21 дни. Наблюденията са показали, че при добавянето на кисело зеле в храната за 21 дни не само язвата се калцира, но и настъпва активна ремисия на поразения участък на стомаха.
Такива изводи са били направени на основата на изследване с участието на 362 пациенти с язвена болест.

Полезните ЗЕЛЕВИ
4044
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини