Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Кошници от калатеята стават, само ако е полята

Красавицата може да се обагри с различни цветове

Калатеята (Calathea) принадлежки към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австралия. На много места местното население използва листата на калатеята за изплитане на кошници. Оттам е и произлязло името – калатос, което от гръцки означава – “кошница”.

Осигурете й достатъчно вода
Калатеята изисква топли помещения с оптимална температура 18-21С. Минималната температура не бива да пада под 15-16С. Не обича теченията и внезапни температурни промени. Почвата на растението трябва да е непрекъснато влажна. Засушаването и преполиването са еднакво вредни за него. В периода на активен растеж калатеята се подхранва с течен тор през 14 дни. Почвата в която се отглежда да е съставена от торф, листовка, градинска почва. На всеки 2-3 години растението трябва да се присажда, като се увеличава размерът на саксията и се поставя дренаж на дъното. Това прехвърляне се извършва през пролетта. Размножава се през пролетта чрез разделяне на растението.
Калатеята расте и се развива добре на полусянка. Не понася пряко слънчево огряване. Силното слънце причинява пригори и избледняване на листата. Северното изложение е най-подходящо за отглеждане на нея. Добре понася високата въздушна влажност, поради което в период на активен растеж, е добре да се пулверизират листата с хладка вода. Красотата на калатеята идва от пъстротата на листата и от атлазения им блясък.

Най-разпространен и впечатляващ е видът: Calatjea macoyana с яйцевидни по форма листа, с почти бяла основна багра, розетка до 50 см височина. Отличава се с тъмни жили и овални петна, симетрично разположени от двете страни на главния нерв. От долната страна листата са пурпурно червени. Покрити са с фини власинки, които им придават кадифен вид.
Оригинална е също C. ornata – с розово-сребристи жилки и овални листа до 15-18 см дължина и 7-8 см ширина. Те са тъмнозелени, а от долната страна листата са тъмнолилави. C. lietzei – има овални листа, тъмнозелени с почти бели ивици, а от долната страна пурпурно лилави. Има и видове, които се отглеждат и заради красивите си цветове: C. crocata – е с блестящи оранжеви, а C. warsewiezii – с красиви бели цветове.

Кошници от калатеята стават, само ако е полята
3207
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Изкуството да отгледаме храст с форма на дръвчe
Пълни кошници + шик
Топ 10 на най-пулярните цветя за висящи кошници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини