05-12-2005 г. Ден преди Никулден цената на шарана скочи с един лев – кило риба струва 4-4,50 лева килото. Най-скъпо се харчи шаранът в Благоевград, Бургас, Хасково и Кърджали. Според справка на Системата за агропазарна информация, на едро цената достига дори до 4.80 лева за килограм. В малките рибарски магазини все още може да се намери и за 2,80 лв, но клиентите купуват повече толстолоб. Тази риба е два пъти по - евтина, но също толкова вкусна, коментират търговците. Средната цена на толстолобът за цялата страна е около 2,20 лева килото. На борсите в страната пъстървата се харчи по цени на едро за 5,40 лв. килото. Търговците в Бургас пък слагат надценка поне от 2 лева на килограм и продават рибата за рекордните 7,80 лева. Противно на очакванията големите вериги магазини не са свалили цените за Никулден – в големите супермаркети филе от толстолоб се харчи по 4,39 лв., котлет от шаран за 4,99 лв., а филето от сьомга върви по 16 лева. Поскъпва и скумрията. Само за седмица тя скочи от 2,80 на 3,80 лв. В Смолян, Стара Загора, Хасково и Пловдив цената стига дори до 4,80 лева. Рибари от Каварна пък споделят, че за Никулден вече са прибрали мрежите с улова, тъй като идват виелици. Никола Нанев, ветеранът на рибарите в Каварна, и колегите му бяха в очакване на паламуда, от който гъмжи морето на юг. Ние хващаме торук, най-едрия паламуд, който солим и слагаме в буркани, става супер мезе за празника, казват рибарите. Ден преди празника те се ядосват само на търговците, които печелят на гърба им. Купуват калкана по 9 лв. от нас, а го продават на борси и магазини по 18 и 20 лв. Лахмусът се изкупува по 2-2,50 лв., а после го дават по 4. Малкият лефер също ударил 6-6,50 лв., но от рибарите го вземат по 4,00-4,50 лв. Вече от години акула няма, замина на север, казват рибарите. А тя се търси най-вече заради хрущяла, който съдържа фосфор и калций и лекува рак.