Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.09.2017 г.

Важните детайли в градината

Можете да създадете неповторима градина не само с помощта на уникални растения. Образът на градината може да се прояви и чрез изкуствените обекти: оригинални мебели, градински фонтани, слънчеви часовници.
Скулптурният обект често се оказва удачно решение за ландшафтната композиция. Той дава на градината опора, подчертава естествеността на природата и едновременно обозначава присъствието на човека. При това ландшафтните артистични обекти могат да бъдат функционални, например, да осветяват градината в нощно време, да формират пространството за детските игри или устройването на пикник.
От друга страна, ако устройте в градината си някакво съоръжение, което напомня беседка, лятна кухня или барбекю, нищо няма да ви попречи да направите този образ незабравим. Такава артистична конструкция може да стане забележителност за тесен кръг приятели или гости.

За градинската мебел е подходяща неръждаемата стомана – тя е дълговечен, здрав и много красив материал. Традиционните варианти са камъкът и бронзът. Постепенно на мода излизат и стъклените влакна, които са достатъчно непретенциозен материал. Като цяло в градината ефектно изглежда тежката мебел. Важно е при създаването й да осигурите мобилността й. Интересно решение е създаването на скулптурни пейки, които могат да се въртят около оста си, което позволява на седящият върху тях човек да следва слънцето или просто да мени гледната си точка към градината.
Важен детайл на градинската мебел са възглавниците. Освен цветно петно, те ви позволяват да седите дълго време в градината, дори и ако е прохладно. Възглавниците трябва да бъдат направени от здрав, желателно непромокаем материал и да имат топлоизолационни свойства.

Осветлението на градината е както функционално, така и декоративно явление. Така дори и най-малката обикновена градинка може да се превърне в още една стая под открито небе.
Фантазията при избора на осветителни тела и релефни растения ще позволи наистина да оживите природните композиции в тъмните часове на деня. Но царството на фенерите е нощта, през деня те не са полезни. Друг въпрос е ако светещите обекти се явяват едновременно и ландшафтни скулптури. Тогава през деня те ще изглеждат лаконично в композицията на градината. Такъв обект можете да разположите, например, в лехата. В светлото време на денонощието този фенер ще влезе в ролята на пълноправен обитател на градината заедно с растенията, а през нощта ще ви позволи да осветите красивите съседи в лехата.
Интересно е да скриете малките фенерчета в дърветата. През деня те ще бъдат забележими само от най-внимателните гости на градината, а през нощта на клонките ще се материализират загадъчни същества и абстрактни обекти от други сфери.
Можете да съвместите няколко функции в един скулптурен обект. Например, да създадете въртящи се пейки с осветление, което ще изглежда много интересно заедно с останалите светещи елементи в градината.

Словосъчетанието лятна кухня предизвиква в съзнанието образът на малка дървета къщичка, в която няма водопровод, и се съхраняват бурканчета със сладко за зимата. Но всъщност това, което ви трябва за лятната кухня е печка или грил, навес, защитаващ ви от слънцето и дъжда, уютни шкафчета за подправки и малък хладилник. Всичко това можете да обедините в модерна конструкция, която е свободна от такива условности, като стени, врати и мебели.

Течащата вода добавя свое очарование в градината. Природните ручеи на участъка, за съжаление, са рядкост, но можете да си направите изкуствен източник, който ще оживи градината със своята прохлада през деня, а през нощта ще се превърне в сцена за спектакъл за природата. Осветлението ще привлича пеперуди, живи звуци и шумът на вятъра. Фонтанът не е задължително да е изпълнен в строго съответствие със стила на участъка или дома.

Пространството за игри в голяма степен определя характера и настроението на децата ни. Това е тази зона, в която ландшафтният художник трябва да използва в максимална степен своята фантазия и душевна топлина. Площадката може да бъде замислена, например, като парк на чудесата, в който ще присъстват измислени скулптурни обекти, забавни животни, персонажи от любими книги и рисувани филмчета. Тези приказни герои могат да изпълняват всякакви функции, свързани с игри, спорт, четене и други.

В англоезичните страни често се употребява изразът, който може да се преведе като нетрадиционно градинарство. Чудейки се над двусмислеността на фразата, трябва да отбележите, че всъщност този термин обозначава всякакви забавни неща, които са призвани да оживят градината не само като среда на обитаване не само на растенията, но и на въздуха, водата, животните, рибите и птиците. Това са всевъзможни хранилки, баня за птиците, фигурки-примамки и др. Има още един клас обекти – оживяващи на вятъра камбанки, звънци, китайски играчки и др. При вятър те могат да издават мелодии.

Важните детайли в градината
2880
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини