Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.09.2017 г.

Японска идилия за малката градина

Японската градина е станала нарицателно име на стила на малката градина. Това не е случайно; японската градина е малка по площ, но нейният облик не се изчерпва само с театралната миниатюрна градина с фенери, мостчета и чадъри. Всеки детайл в градината на Япония има сложен вътрешен смисъл, а растенията са специфични само за тази страна.
В Европа не трябва да се използват банани, палми и орхидеи, които растат в Токио, но напълно можете да заимствате оформлението на градината, например, елемента на пътечките, които се правят във вид на вълни от пясъчно или каменно покритие или символичните каменни композиции.

Неразделното спокойствие
Основният принцип на японската градина е чувството за спокойствие и почивка, съзерцанието на природата и миниатюризацията. Японските градински майстори възпроизвеждат природата на малък участък със сравнително ограничени средства. Изображението на природата в умален вид предизвиква желанието да създадете все пак пространствена дълбочина на картината. Това се постига чрез изменение на пропорциите на естествения мащаб, като се използват миниатюрни дървета и скали, които предизвикват известна условност и романтизъм.
Пейзажът, създаден в японската градина, е далече от естествената природа, но образите на тази природа, видоизменени от автора, са поставени в основата на картината на градината. Някои дворове са подобни на йероглифи, но трябва да умеете да ги четете. Посоката и изкривяването на отгледаните дръвчета, големината, формата и положението на камъните, материалът на покритието – всичко това в условна форма разказва за замисъла на автора.

Съзерцание от друга гледна точка
Японската градина създава пространствено решение, което е най-близко до съвременното понятие за малката градина като част от жилищното пространство. Дори нейните размери са близки по размер на площта на стаята. Японската градина около дома не се прави за разходки, а само за пасивно съзерцание от определена гледна точка, обикновено от прозореца или верандата на дома. Във връзка с това трябва да разглеждате градината като живописна градина за разлика от другите градини, където целият ландшафт на градината се разкрива постепенно според движението на градината.

С вода или без
Японската градина се съставя основно от вечнозелени дървета, където елата е от една от основните видове. Виртуозно е използването на камъни с различни оттенъци и форми. Те създават в градината необичайно разнообразие. Няколко камъка и хълм от пясък или покрити с мъх камъни от далечни планини или камъни от морския бряг ще символизират величието на природата. Водата задължително присъства в градината. Тя е във вид на езеро, ручей или водопад, които обогатяват общата композиция. Но японската градина може да съществува и без вода.

Плоска или хълмиста. Сами решавате
В теорията на японското градинско изкуство съществуват различни по сложност композиции. Най-простата е стилът Шин, по-сложната е стилът Со, а най-сложната е стилът Джио. Тези композиции се разглеждат в два типа градини – плоска и хълмиста.
Плоската градина може да се създаде от пясък или чакъл, мъх и няколко камъка. Така например, в градината Роян-джи, която днес се счита от една от десетте най-прекрасни градини на всички времена, на фона на обработен с гребла чакъл, изобразяващ морето, е разположена свободна композиция от петнадесет камъка и мъх.
Хълмистата градина можете да направите без да използвате жив материал. Хълми, камъни, които изобразяват морски бряг, камъни и пясък като символ на реката, всички тези елементи могат да създават сложни пейзажи, където посоката на течение на водите и включването на детайлите (обикновено в едната страна – отляво надясно) придават на композицията определен смисъл.
Съчетаването на разнообразни камъни създава определено емоционално възприятие. Вертикално стоящият камък обозначава високи планини, закръглените – меки склонове, речните камъни изобразяват реката, морските камъни – морето. Много често формата на водоема може да носи някакъв допълнителен смисъл.

Всичко се изолира със стени
При направата на съвременната малка градинка може да се говори не за японски стил, а за създаването на градина по мотиви на японското градинско изкуство. Японската градина може да бъде осъществена напълно или пък да посветите на нейното изкуство малък фрагмент от общата територия. Опитайте се за отделите за нея малко пространство, да го оградите в „стая” и да я направите по японски.
В японски стил можете да си направите вътрешен двор, но тогава детайлите на дома трябва да бъдат посветени на същата традиция. Обликът на вътрешния двор се определя от зелените тонове на листата на храстите и сивия цвят на естествените камъни.
Мястото за уединена почивка е отделено от суетния външен свят с висока ограда. Тук доминиращият елемент е вечнозеленото дърво. Чакълената пътечка ви води до обикновена каменна пейка, зад която расте нисък декоративен храст.
Ъгълчето за чайната церемония трябва да бъде там, където обичате да пиете чай по японската традиция. Направата на такъв ъгъл не отнема много време и не изисква от вас специални познания в градинарството. Главно е да съблюдавате златната среда. На дървено мостче постелете сламена рогозка, ъгълчето отделете от основната територия с бамбукова ограда, по които пуснете да расте красиво цъфтящи лиани. На противоположната страна на ъгълчето направете басейн и близо до него засадете малък декоративен храст – японска дюля. Заедно с традиционните зелени треви ви съветваме да използвате почвопокривни растения.

Като в антиквариат
Японската градина се украсява с антикварни предмети, каменни фенери и вази. Най-важните аксесоари на стила са: бамбуковите огради (рогозки и огради), прохладните водоеми с преход във вид на отделни камъни или мостчета. Цветовете са във вид на петна с дълбоко преливащи се тонове. Сред цветните „японски” растения най-известните са хостата и астилбето, но можете да насадите и японска хризантема или корейска хризантема. Контейнерите и съдовете за растенията трябва да се направят от керамика или други естествени материали в светли тонове или в дървени кашпи с релефни рисунки. Могат да се използват също така и детайли, като завески с възли, мъх по елите – „дърветата на дълголетието”.

Камъните носят и светлина
В Япония каменният фенер е неотменен елемент на всяка градина. Те поставят поанта в определена композиция с камъни, храсти, дървета и езера. Обикновено се поставят в подножието на планини, на острови, на брега на езерото, около входа, кладенчето и др. Фенерчетата осветяват градината и служат като архитектурен елемент, приятно контрастиращ с естествената природа. Те трябва да бъдат съразмерни с пространството, в което се вписват. Японските фенери биват няколко вида: приземни с широк покрив, във формата на къщичка, на поставка или пък някакъв скрит фенер. Различават се два типа фенери: на поставки и на крачета. Каменните фенери на поставки се състоят от следните елементи: основа, пиедестал, държач на фенера и връх. Фенерите, при които отсъства основа, връх и пиедестал, се разполагат директно на земята.
Мястото, където ще поставите фенера, трябва да се на брега на езерото. Камъните на бреговата линия контрастират с вертикала, а високите храсти на противоположния бряг уравновесяват ограниченото пространство на малката градина.
Фенер можете да поставите и на мостчето пред чайната. Такива фенери се комплектоват с вертикални камъни на открито пространство, които са обградени с архитектурни обекти и висока зеленина. Резервоарът с водата за измиване, а също и малките пагоди и нарязаните каменни стъпала придават на градината „японски” колорит, а азалията или рододендрона и декоративната вишна създават илюзията за истинска градина от Страната на изгряващото слънце.

Съвременните стилове на малката градина се определят от индивидуалната естетика. Планирането, използването на определени растителни форми и съчетания, типът на оборудването, определят избора и характера на съвременния стил на малката градина. Градинският стил трябва да се промени според архитектурните особености, а видът на малкото дворче зависи от начина на живот на собствениците, от вкуса им, и разбира се, от модата.

Примерна схема на растенията - [url=https://gradinar.net/news_pict/2011/1295429097_58811_5.jpg]ПРОЕКТ[/url]:
1. Вечнозелени треви и храсти
2. Phyllostachys viridi bambusoides ‘Sulphurea’
3. Pinus thunbergiana
4. Ficus "Natasha"
5. Nandina domestica pygmaea
6. Camelia japonica
7. Azalea
8. Leptospermum scoparium "cherry Brandy"
9. Rhaphiolepis "Kruschenia"
10. Acer palmatum "atropurpureum"

[Илюстрация: Интернет]

Японска идилия за малката градина
14048
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини