Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.09.2017 г.

Холандският аквариум

Буйна и пъстра подводна леха

Аквадизайнът позволява всеки да създаде в своя дом или офис лично своя, неповторима, съзвучна с личността си жива картина зад стъкло. Както при всяко изкуство, и тук възможностите са неизчерпаеми – подходът и стилът зависят само от авторовото въображение. Аквариумите са измислени от древните китайци, които въдели златни рибки в специални порцеланови съдове, а акваристиката като наука е възникнала сравнително късно, през 19 век, когато отглеждането на екзотични риби става любимо хоби на много хора. Те бързо се убедили, че без сериозни познания заниманията им са обречени на неуспех.

Аквапарк у дома

Днес много психолози и психотерапевти включват водата и водните животни и растения в своите лечебни практики. Аквариумът и неговите обитатели действат разтоварващо и успокоително на притиснатия от грижи и депресии съвременен човек. Лошото е, че малко хора могат наистина да се посветят на поддържането един истински аквариум, с риби и водни растения. Затова пък са измислени така нареченият холандски аквариум, в който се отглеждат предимно или само водни растения, като фауната е оставена на заден план или изобщо липсва. Холандският аквариум, когато е създаден с обич и познания, представлява буйна и пъстра подводна леха. За да се създаде жизнеспособна и самоподдържаща се биологична система, трябва да се използват изключително растения, която растат във водата – различни видове нимфеи, лимнофили, валиснерии, бакопи.
От обикновения аквариум холандският се отличава по това, че ширината му значително превишава височината, което дава възможност да се създаде нещо като миниезерце с прозрачни стени. Дължината му задължително трябва да е над метър.

Светлината се пречупва във вълните

За нормалното протичане на жизнените процеси на растенията холандският аквариум трябва да е оборудван с подходящо осветление. Продължителността на осветяване зависи от сезона и трябва да е около 10 часа през зимата и 16 часа през лятото.Най-подходящи са луминесцентните лампи. Те трябва да са разположени през около 10-15 см по цялата долна повърхност на съда. Допълнителни светлинни акценти позволяват да се подчертае отделно растение или отделна група от общата леха. Холандският аквариум не изисква никакви по-особени грижи, освен подмяна на 15- 20% от водата веднъж седмично и подстригване на бързо разрастващите се растения.
Ако статичната неподвижност на такъв вид домашно езеро не ви се нрави, можете да я оживите, като пуснете в аквариума няколко рибки. Препоръчва се да са растителноядни, за да поемат грижата по почистването на стъклата от полепналите микроводорасли.

Тихо езеро в чаша

Ако поддържането и на холандския аквариум ви затруднява, решението е в... чашата с вода. В най-обикновен и съвсем не голям стъклен съд вие можете да настаните воден зюмбюл, който ще очарова всички с бързия си растеж и прекрасни цветове, или най-обикновена водна салата. Дали растението да е подводно или надводно, както и какво точно да бъде, ще решите вие след посещение в зоомагазина, където ще ви предложат голям избор. А спокойствието и разтоварването, което ще получите при съзерцанието му, не може да ви даде никой.

[Илюстрации: Интернет; Видео: https://www.youtube.com]

Холандският аквариум
4282
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини